Acordul de mediu pentru cea mai mare carieră a CE Oltenia, peste două luni! Liderii sindicali trag pentru ONG-urile ecologiste și au devenit agenți electorali!

1862

CE Oltenia a depus documentația pentru emiterea unui nou acord de mediu pentru Cariera Roșia, în luna octombrie a anului trecut, la câteva zile după ce documentul a fost anulat în instanță, în urma unei solicitări a organizației de mediu Bankwatch, însă Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj nu a eliberat un nou aviz, nici după șapte luni. Documentul trebuia să aibă la bază un studiu privind impactul asupra mediului pe care compania energetică l-a depus abia luni, 25 mai a.c., la APM Gorj, iar emiterea unui nou acord de mediu va mai dura cel puțin două luni.Cariera Roșia poate funcționa pe perimetrul existent, însă nu poate continua exploatarea în perimetrul nou, în lipsa acordului de mediu, iar în aceste condiții producția stabilită de CE Oltenia, pentru anul în curs, la cea mai mare exploatare de lignit, de 2,9 milioane de tone, este imposibil de realizat.

Ultimul acord de mediu…
… pentru Cariera Roșia a fost eliberat de APM Gorj, în ianuarie 2016, însă instanțele de judecată au decis, în luna octombrie, anul trecut, anularea acestuia, la solicitarea asociației ecologiste Banckwatch. La câteva zile după decizia definitivă a instanței, CE Oltenia a făcut demersuri pentru ca APM Gorj să emită un nou acord de mediu, numai că trebuia elaborat un alt studiu de impact asupra mediului. Directorul APM Gorj, Nicolae Giorgi, a declarat că abia la începutul acestei săptămâni a fost depus documentul, la instituția pe care o conduce și a început procedura de emitere a unui nou acord cu dezbaterea publică.,,Acordul nu a fost anulat pe procedura de mediu, ci din cauza lipsei unui certificat de urbanism. E în procedură, chiar astăzi (luni –n.r) a fost afișat pe site raportul privind impactul asupra mediului, pentru că acum ne-au adus. De aceea și durează atât și procedura e foarte lungă, pentru că e vorba de elaborarea unui studiu de impact pe care-l face o firmă atestată și specializată, iar obligația revine operatorului să își comande acel studiu. Partea de consultare publică abia începe și se vor da anunțuri privind oportunitățile de participare a publicului, de contestații, de sesizări, de propuneri”, a explicat directorul APM Gorj. Giorgi se declară optimist și spune că, cel mai devreme, în două luni urmează să fie emis un nou acord de mediu pentru Cariera Roșia. În realitate însă, termenul o să fie mult mai lung, având în vedere că trebuie să curgă 30 de zile, minimum, pentru consultare publică a studiului de impact. Se vor colecta datele, adică contestații, propuneri, etc, pe fax, e-mail, iar apoi, în funcție de ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID, ar trebui organizată o dezbatere publică, cel mai probabil la Căminul Cultural Fărcășești. Ulterior, observațiile, sugestiile, reclamațiile trebuie consemnate, comunicate CEO și predate firmei care a elaborat studiul pentru ca acesta să fie adaptat. Abia apoi se va întruni un colectiv de analiză tehnică care va emite o decizie ce se afișează pe site-ul APM unde va sta 10 zile, timp în care poate fi contestată, după care trebuie publicată în ziar și se așteaptă alte 10 zile. Concret, termenele se întind, procedural, pe minim 60 de zile, însă termenul e unul extrem de optimist.

Producția de lignit, compromisă
Cristian Lădaru, liderul Sindicatului Liber Roșia și vicepreședinte pe lignit al Federației Naționale Mine Energie (FNME), declara, zilele trecute, în presă că producția de cărbune propusă pentru Cariera Minieră Roșia, pentru anul în curs, nu mai poate fi realizată.
,,Speram să obținem acest acord de mediu la începutul anului. Nu este așa și ne găsim probabil după o jumătate de an în același loc. Nu este nicio diferență față de luna octombrie a anului trecut, când s-a pierdut acordul de mediu pentru Cariera Roșia. Dacă va fi obținut acordul de mediu, se va reuși o producție de 1,6 milioane de tone, dacă nu, doar de un milion de tone din totalul de 2,9 milioane de tone, adică doar o treime. Afectată va fi termocentrala de la Rovinari, unde noi trimitem cărbune și care este principala sucursală energetică a CEO”, a afirmat Lădaru.

Alți așa-ziși lideri joacă fals
În timp ce compania energetică din Oltenia e pe marginea prăpastiei, nu-și mai poate realiza producția de cărbune, iar luni, 25 mai, la orele 19,14 funcționa cu trei grupuri energetice și livra în SEN doar 452 MW, liderul Confederației Sindicale ,,Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, din care face parte și FNME, elabora manifeste anti-cărbune, în cadrul unui proiect al organizației ecologiste Greenpeace.Concret, ONG-ul a inițiat, recent, sub forma unei petiții, o acțiune prin care să fie trasate cinci axe prioritare pentru Guvern, printre acestea și renunțarea la energia pe bază de cărbune, oprirea investițiilor în termocentrale și cariere miniere. Bogdan Hossu, președintele confederației sindicale se află printre cei care au contribuit la redactarea manifestului, exact la secțiunea ,,economie”, pe care-l susține, și este menționat pe site-ul mainesedecideazi.ro.Alți așa-ziși lideri sindicali din CE Oltenia pare că au pierdut, definitiv, contactul cu realitatea, habar nu au ce e cu acordurile de mediu ale carierelor miniere, în contextul în care, toate, au fost contestate de Banckwatch în instanță, și au devenit portavoci ale unor grupuri de interese economice care gravitează în jurul companiei sau agenți electorali ai unor partide. Sau cel puțin așa lasă de înțeles, ori de câte ori se exprimă în spațiul public.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here