În fiecare an la data de 8 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Rromilor de pretutindeni. Anul acesta, în calitate de Inspector al minorităților, am decis să scriu câteva rânduri despre un domn profesor remarcabil al învățământului gorjenesc, deoarece a adus prestigiu orașului Târgu-Jiu, dar și comunei Albeni, acolo unde predă de peste 43 de ani. Este vorba de domnul profesor Teodor Voicu, persoana care a desfășurat o intensă activitate culturală . În pragul pensionării, eu aș dori să-l menționez în presa locală, pentru a fi exemplu tinerilor profesori.
Permiteți-mi, așadar, să extrag câteva informații din C.V-ul generos al acestuia. Absolvent al Liceului Pedagogic ,,Spiru Haret”, promoția 1971-1976, a terminat fiind șef de promoție. A continuat la Cluj, fiind absolvent al Universității Babeș- Bolyai-Facultatea de Filosofie (1977- 1982), terminând tot șef de promoție. A susținut Licența și a obținut gradele: în 1991, gradul didactic II- la Universitatea din București, iar în 1995, gradul I, la aceeași Universitate.
În perioada 2005-2007, a urmat cursuri postuniversitare prin P.I.R. – reconversie pe istorie la Babeș- Bolyai, din nou, absolvind șef de promoție.
Domnul profesor a fost și învățător în perioada 1977- 1990, iar din 1990 până în prezent , profesor de istorie și cultură civică.
Deoarece dumnealui a predat cu pasiune și implicare opționalul ,,Istoria și tradițiile rromilor”, a obținut numeroase premii, la Concursul Național cu același nume, așadar, le voi enumera deoarece ne mândrim cu acești copii silitori:
2010- Slatina- Mențiune – cu eleva Moalfă Andreea;
2011- Suceava- Mențiune- cu eleva Negoiță Andreea;
2012- Botoșani- premiul I –Marele premiu cu media 10 obținut cu eleva Ianculescu Oana, de la Școala Gimnazială Nr.1 Albeni;
2013-Iași – mențiune I, specială cu elevul Șuncă Valentin. de la Școala Gimnazială Nr.1 Albeni;
2019- Craiova- premiul al II-lea – cu eleva Turcitu Paula, de la Școala Gimnazială Nr.1 Albeni.
La etapele județene ale acestui concurs, domnul profesor a obținut în fiecare an numeroase premii, astfel, în plan național a reprezentat județul Gorj cu succes, sporind prestigiul unității în care profesează de atâția ani. Toți domnii inspectori școlari și mulți profesori îl cunosc și îl apreciază din punct etic și profesional. Este un om realizat, ținând cont că a ridicat nivelul de pregătire al copiilor din mediul rural.
Personal, îmi doresc să pot continua această promovare a minorităților rrome, alături de domnul profesor, dar și de alți colegi care doresc să se implice și cărora, de asemenea, le ofer tot suportul meu.
Fotografia realizată la Craiova, în 2019: domnul profesor Teodor Voicu, alături de cele două eleve coordonate de dumnealui la Concursul Național ,,Istoria și tradițiile rrome”, Coancă Alisia și Turcitu Paula (aceasta fiind și câștigătoarea Premiului al II-lea).
Inspector al minorităților, Gîrdu Constantin Cristinel