Învățătorul Aurel I. Țârcă

1803

S-a născut la 11 septembrie 1907, în comuna Brătuia, fiind fiul lui Ion și Sevastița. „M-am născut în timpul când tatăl meu era în Revoluția din 1907 din localitatea Izlaz“.
În anul 1915 a fost înscris la școală în clasa I la învățătorul Ștefan Blideanu. Între anii 1918-1920, perioadă în care învățătorul Ștefan Blideanu s-a refugiat în Moldova, a învățat carte cu învățătorul Matei Tăurescu din Crețești.
Se înscrie la gimnaziul Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu în anul 1920, absolvind cele patru clase gimnaziale în 1924. În anul 1925 se înscrie pe baza diplomei de gimnaziu, în clasa a V-a Școala Normală de Învățători din Târgu- Jiu, după ce dă examen de diferență la psihologie. A urmat clasele a V-a și a VI-a, iar în toamna anului 1926 susține examenul de diplomă la Craiova. Se prezintă la Revizoratul școlar de Gorj unde în baza adeverinței de absolvire este numit învățător suplinitor la școala din satul Trocani, comuna Brătuia cu data de 1 octombrie 1926.
„Cu ordinul de numire ca învățător suplinitor la Școala din Trocani, mă prezint la învățătorul meu Ștefan Blideanu, directorul școlii, să-i cer relații și îndrumări. Îmi spune: «te duci la Trocani, stai de vorbă cu oamenii și găsești o casă unde să deschizi învățământul». Cu acest răspuns, împreună cu tata – care era primar – merg în satul Trocani la Gică Trocan. Împreună, am strâns oamenii din sat și am hotărât ca școala să funcționeze în casa de la Obârșie unde locuise Pr. D. Rădulescu. Sătenii au făcut reparațiile necesare la sala de clasă, iar cu ajutorul lui C. Gh. Trocan (Stângă) am construit 5 bănci pentru elevi. Școala pe baza recensământului și a scriptelor existente am început-o cu patru clase. După terminarea cursurilor, iulie 1927, ne prezentăm toți cei fără posturi la Craiova pentru numiri. Am fost repartizat, din oficiu, ca învățător provizoriu la Școala din comuna Ciocana-Veche, județul Lăpușna din Basarabia. După 2 zile și 2 nopți de drum în care am schimbat trenul la Filiași, Chitila, Roman, Iași și Ungheni am ajuns la școală, unde am rămas un an.
La 15 august 1928 sunt încorporat pentru satisfacerea stagiului militar în localitatea Târgu-Jiu.
După terminarea stagiului militar la 15 august 1929, am ocupat un post de învățător în comuna Bulbuc, județul Hunedoara. În 1930 cer detașarea în județul Gorj. În anul 1933-1934 funcționez la Școala din Brătuia, iar în anul școlar 1934/1935, luând ființă post de învățător în satul Merfulești sunt detașat la această școală“. Ajuns învățător definitiv la Școala din Merfulești construiește cu ajutorul sătenilor un local propriu de școală. Face schimb de post cu învățătorul Ștefan Predescu, care a funcționat încă din anul 1926 la Brătuia și devine învățător titular la Școala din Brătuia (Lazu).
Învățătorul Aurel I. Țârcă funcționează la Școala din Brătuia aproape 38 de ani. În ultimii ani de activitate a funcționat ca profesor suplinitor.
La 1 octombrie 1968 este pensionat pentru limită de vârstă.
Meritele învățătorului Aurel I. Țârcă:
– timp 38 de ani a fost învățător în toate satele fostei comune Brătuia (Trocani, Merfulești, Lazu);
– a impulsionat construcția de localuri proprii de școală în satele Merfulești și Lazu.
Constantin D. TROCAN
– „Locuri și amintiri” în curs de apariție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.