«Poetul este un rege şi i se cuvine un tron»! – La Mulţi Ani, Adrian Frăţilă!

1738

Vineri, 6 martie 2020, la împlinirea celor 70 de ani de viaţă prodigioasă, Poetul Adrian Frăţilă a fost sărbătorit într-un cadru oficial, printr-o manifestare desfăşurată în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în Sala de expoziţii «Florin Isuf», în prezenţa colegilor şi a prietenilor apropiaţi, a iubitorilor de cultură. În acest fel, s-a derulat cea de-a treia ediţie a Proiectului aniversar: «Poetul este un rege şi i se cuvine un tron», un eveniment omagial care se doreşte a fi închinat împlinirii…unei vârste rotunde în calendarul fizic şi spiritual al unei personalităţi culturale trăitoare aproape de actualitate a Gorjului, pentru că festivitatea a avut o notă distinsă şi distinctă, prin calitatea poetică deosebită a celui sărbătorit!
În cuvântul omagial, domnul prof. Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, a scos în evidenţă personalitatea deosebită a celui sărbătorit şi talentul său înnăscut de a scrie poezie, unul care poate fi socotit un miracol mare și care nu este la îndemâna oricui. Vorbitorul a reiterat faptul că talentul și imboldul de a scrie, dacă nu pot fi stăpânite cu harul inspiraţiei, în loc să fie conduse, de multe ori te conduc pe coordonatele visării, iar Adrian Frăţilă este un călător pe coordonatele visării poetice, prin parcurgerea unor lecturi zilnice şi prin truda unui exercițiu cotidian. Ca urmare, scrierea poeziei de calitate este «talantul» ce se naşte din suferința care adâncește și în același timp, care adaugă minții și inimii un fel de ardere interioară, o zbatere în limitele absolutului şi o încercare de definire a ceea ce simți şi trăieşti, ca un sentiment transformat în cuvânt, pentru a transfigura cuvântul în imagine poetică!
Domnul conf. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni a relevat faptul că Adrian Frăţilă este un exemplu unic în literatura gorjeană şi chiar naţională pentru că a scris şi scrie o poezie care trebuie să fie citită cu o emoție vie, ceea ce demonstrează că poeţii au datoria de a-și emoţiona publicul, poetul Adrian Frăţilă excelând prin imaginaţia sa, prin metafora proprie, prin sensibilitatea de poet care scrie şi transmite un mesaj dincolo de plăcerea sa personală!
Poetul Spiridon Popescu a «şarjat» cu logosul său inconfundabil şi s-a referit la unele amintiri de cenaclu, apreciind versurile lui Adrian Frăţilă, ca un har deosebit, care a confirmat ceea ce trebuia să confirme, deoarece poetul omagiat a strălucit mereu prin profunzimea imaginii poetice, prin vigoarea şi frumuseţea versului său unic şi inconfundabil care îl situează la loc de cinste în lirica noastră contemporană!
Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.