Localnicii din Bucșana voiau protest în fața Primăriei Prigoria! Acțiunea nu s-a aprobat din cauza Coronavirusului

6489

Peste 200 de cetățeni din comuna Prigoria voiau, astăzi, să organizeze un protest în fața primăriei din localitate, nemulțumiți fiind că a trecut un deceniu de când solicită autorităților locale și instituțiilor statului să li se restituie terenurile din satul Bucșana. În această localitate sunt 91 de familii care au fost deposedate abuziv de terenurile deținute, asta deși localitatea nu a fost colectivizată. Din păcate, deși s-a solicitat aprobarea protestului, acesta nu s-a avizat, comisia primăriei și reprezentanții Jandarmeriei motivând că acțiunile de acest gen nu pot avea loc din cauza Coronavirusului. În localitate sunt încă șapte familii izolate la domiciliu, dar cele trei școli își deschid, astăzi, porțile pentru elevi.

Pe data de 1 martie 2010, adică în urmă cu exact zece ani de zile, peste 150 de localnici din satul Bucșana, comuna Prigoria, au protestat în fața primăriei din localitate, nemulțumiți că autoritățile locale le-ar fi furat dreptul de proprietate pe o suprafață de peste 55 de hectare de teren, aflate pe raza localității. 91 de familii erau și atunci și în prezent afectate, unul dintre cei deposedați de teren fiind veteranul de război Florea Pasăre, în vârstă de 97 de ani.
La exact 10 ani de la acel protest, Gruianu Gheorghe, consilier local ALDE în Prigoria, dorea să iasă, din nou, în stradă alături de consătenii săi din Prigoria pentru a arăta că a trecut un deceniu, iar terenurile oamenilor sunt tot în posesia unor persoane care le-ar deține ilegal. Mai exact, în 2013, fosta conducere a primăriei a eliberat titlu de proprietate pe suprafețele revendicate de localnicii din Bucșana, moștenitorilor boierului Jitea.
Mai exact, Jitea Constanța Maria, în calitate de moștenitoare a boierului Jitea, a primit titlu de proprietate pe toată suprafața de teren de peste 55 hectare, acesta fiind împărțit la niște nepoți. Pe titlu mai apare Ioanițescu Cristian Gheorghe, nepotul boierului, ea fiind nora defunctului.
Titlul are nr.1517362 și a fost eliberat de Primăria Prigoria pe 6 martie 2013, la trei ani după protestul cetățenilor din 2010.

Dosar penal pentru Răgman
Acum terenul încredințat lui Jitea este dat în arendă, dar nu este îngrijit, spune alesul local. În cauză există o plângere penală făcută de Gruianu alături de alte 47 de persoane împotriva fostului primar, Răgman Emil. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi falsificat un proces verbal.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești a dat NUP în dosar pe 10 decembrie 2019, iar reclamanții vor ataca ordonanța de clasare, anunță Gruianu.
,,Reprezentantul Jandarmeriei, maiorul Ionel Toma, al Poliției, ag.Mihai Pițigoi și primărița Iuliana au respins acțiunea de protest pe care am vrut să o facem luni. Am depus cererea în 26 februarie 2020, la primărie, să facem între orele 10.00-14.00, pe 2 martie, un protest, dar s-a respins pe motiv de COVID-19. S-au bazat și pe decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Gorj că astfel se putea răspândi virusul în rândul populației”, a explicat consilierul local, care a menționat că nu renunță la protest pe care vrea să-l organizeze după ce trece Coronavirusul. Acesta susține că solicitarea titlului de proprietate făcut de Jitea Constanța Maria nu ar fi fost depusă în termen, asta deoarece exista o alta depusă pe 18 decembrie 2006 de către Pasăre Florea, veteranul din Bucșana. La acel moment, Comisia Locală Prigoria îl anunța pe solicitant că terenul cerut de el nu fusese revendicat de nimeni.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here