Cer explicații despre închiderea carierelor miniere. „Să li se spună oamenilor cinstit, în față, la ce ar trebui să se aștepte”

3738

PLUS Gorj cere clarificări referitoare la memorandumul Guvernului din data de 30 decembrie cu privire la CE Oltenia și solicită, din nou, introducerea Gorjului în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui”, alături de Valea Jiului.

Pentru că în presa centrală s-au vehiculat informații potrivit cărora memorandumul are în vedere închiderea a patru cariere miniere, PLUS Gorj solicită explicații din partea Guvernului pe această temă.
Reprezentanții partidului consideră că o corectă informare a salariaților CE Oltenia și a gorjenilor este prima condiție pentru aplicarea, voită sau nevoită, a oricărui „program de decarbonare”.
„Cu toții știm că, din cei 13.000 de angajați ai CEO, peste 8.000 lucrează în carierele de cărbune. Pe lângă cei 8.000 mai sunt alte câteva mii la prestatori și furnizori care lucrează pentru carierele de cărbune. Dacă CEO renunță la cărbune (chiar și parțial) și trece pe gaz, este foarte probabil că mii de oameni vor intra în șomaj, în lipsa unor alternative economice. Considerăm că dacă programul de decarbonare este cel vehiculat în presă, atunci o atitudine corectă față de salariații mineri ai CEO, dar și față de gorjeni ar impune să li se spună oamenilor cinstit, în față, la ce ar trebui să se aștepte în următorii 3-10 ani”, susține PLUS Gorj.
Mai mult, PLUS Gorj consideră că „ar fi corect și just față de județul care până acum dădea 25% din energia țării să se întreprindă toate demersurile pentru realizarea unor alternative economice reale și bine plătite pentru gorjenii care lucrează în minerit și care ar putea să-și piardă locurile de muncă”.
Pentru realizarea acestor alternative economice reale, partidul lui Dacian Cioloș solicită Guvernului introducerea Gorjului în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui” alături de Valea Jiului.
PLUS Gorj atrage însă atenția că simpla introducere a Gorjului în „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție” (așa cum sugerează comunicatul), fără introducerea în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui”, ar însemna doar asigurarea de know-how, dar fără asigurarea banilor necesari transpunerii în operă a cunoștințelor, adică fără asigurarea fondurilor necesare unei tranziții juste în Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.