13 incendii de vegetație uscată, în plină iarnă

1096

Sărbătorile de iarnă nu au fost liniștite pentru pompierii gorjeni. În perioada 24 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020, echipajele ISU Gorj au fost solicitate să intervină la 233 situații de urgență, 189 de intervenții fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, 18 incendii, dintre care 13 de vegetație uscată, 11 accidente rutiere și două solicitări pentru a debloca ușile de acces ale unor imobile.
În plină iarnă au fost înregistrate 13 incendii de vegetație uscată.
,,Cu toate că suntem în plină iarnă, în perioada 24 decembrie 2019–5 ianuarie 2020, am fost solicitați să intervenim pentru gestionarea a 13 situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată izbucnite în localitățile: Bolboși, Scoarța, Schela, Mușetești, Bumbești-Jiu, Târgu-Jiu, Alimpești, Crușet și Dănești. Câteva zeci de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, iar dacă flăcările nu au ajuns și la construcții asta s-a datorat doar intervenției prompte a pompierilor.Cetățenii trebuie să conștientizeze riscul acestor arderi necontrolate și trebuie să știe că nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește utilizarea focului deschis se sancționează contravențional”, se precizează într-un comunicat al ISU Gorj.
Nici noaptea dintre ani nu a fost lipsită de situații de urgență. Pe 1 ianuarie, în jurul orei 02.40, o casă din municipiul Târgu-Jiu, de pe strada Șușița, a fost cuprinsă de flăcari.
,,La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Târgu-Jiu, echipajele de intervenție constatând că incendiul se manifesta violent la acoperișul locuinței, cu posibilitate de propagare la construcțiile învecinate.
Pompierii militari au intervenit la timp pentru localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite. A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 80 metri pătrați. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă coșul de fum neprotejat termic”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Pe 3 ianuarie, un alt incendiu a izbucnit la un depozit de furaje, în comuna Bengești – Ciocadia.
Mai multe clăi de fân au fost cuprinse de flăcari, iar trei tone de plante furajere au fost salvate. Cauza probabilă o reprezintă folosirea intenționată a sursei de aprindere.
În aceeași zi, un alt incendiu a izbucnit la un garaj în care se afla un autoturism, în municipiul Motru, localitatea Horăști.
,,La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Motru, echipajele de intervenție constatând că incendiul se manifesta generalizat la acoperișul garajului fiind cuprins de flăcări și autoturismul care se afla în interior. Pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului în limitele găsite. Au ars autoturismul în proporție de aproximativ 99% și acoperișul garajului în care se afla acesta pe o suprafață de aproximativ 50 m². Cauza probabilă a incendiului o reprezintă un cablu electric defect sau neizolat corespunzător”, au declarat reprezentanții ISU.
Sâmbătă, tot în municipiul Motru, acoperișul unei case a fost cuprins de flăcari, din cauza coșului de fum neprotejat termic.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.