Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, susține că există „mari probleme” la Complexul Energetic Oltenia. Certificatele de CO2 creează mari probleme, atât financiare, cât şi în piaţa de energie. „Aceste certificate ridică preţul energiei produse de CEO la peste 300 de lei pe MWh şi aceasta înseamnă că toţi producătorii, inclusiv Hidro, care este cel mai rentabil, se duce cu preţul în sus. Deci tendinţa de preţ dată de CEO ne ridică toate preţurile din piaţă, deci trebuie să facem ceva cu ce se întâmplă la CEO”, susține ministrul Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Economiei și Energiei vorbește și despre soluții pentru CE Oltenia. Este readus în discuție memorandumul pentru sprijinirea companiei. „Trebuie să reducem emisiile de CO2, iar cei de la CEO au venit cu un memorandum, care mie mi-a plăcut. Mai avem de discutat cu Ministerul de Finanţe cum îl punem în practică, vizavi de început şi de acel împrumut pe care şi-l doreşte CEO să-l ia până se aprobă schema de finanţare de către Comisia Europeană. Dar în paralel, pe lângă restructurare, trebuie să treacă CET-ul 2 de pe cărbune pe gaz, să vină cu 300 de MW în energie solară, aşa s-au angajat, să treacă de pe cărbune pe gaz şi la Gorj, astfel încât, la sfârşitul perioadei, 2026, să scadă de la 0,9 emisiile, la 0,6 emisii de CO2”, mai spune Popescu. „Deci, practic, ne gândim să facem din CEO o companie care să reziste în timp, pentru că aţi văzut cum se pune problema în UE: energie curată. Practic, o să ne trezim că după 2030, 2035 nu ne rămân decât regenerabilele şi nuclearul”, conchide Popescu.
CE Oltenia are nevoie „de mulţi bani” pentru funcţionare şi pentru certificatele de CO2, mai spune ministrul. „Ar fi simplu să ia un credit şi nu faci nimic. În momentul în care aprobăm în Guvern acel memorandum, CEO trebuie să urmeze toţi paşii: să ia acel credit şi să urmeze schema de ajutor, restructurare, transformare din cărbune pe gaz. Aşa tot timpul au nevoie de bani. Dar dacă iei doar o dată pe an şi rezolvi punctual problema, la anul vei avea aceeaşi problemă. Aşa s-a făcut până acum, dar eu nu doresc să girez un asemenea mod de lucru. De aceea, împreună cu ministrul Cîţu, când luăm această decizie… Rolul meu e să monitorizez ce face CEO, dar decizia este la Ministerul de Finanţe. Trebuie să ne asigurăm că vor face ceea ce s-au angajat să facă”, a mai adăugat ministrul.
I.I.