Ca la noi, la nimeni – Bugetul serviciilor secrete fură de la Sănătate, Educație și Dezvoltare!

782
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Mulțumim recunoscători serviciilor secrete. Datorită muncii lor asidue nu mai suntem niște cetățeni ignorați, ci consecvent urmăriți.” – Constantin Ardeleanu

De ce ne era frică încă nu am scăpat. Ba chiar va fi cu foarte mult mai rău decât atunci când gândeam și eu chiar cred că ne era infinit mai bine. Ziua de marți n-a avut doar trei ceasuri rele, ci cu mult mai multe. Au existat vremuri în care guvernarea PSD-ALDE făcea eforturi ca măcar la rectificarea bugetară sumele cerute de către acestea și susținute, pe atunci, de același Preș. Klaus Werner Iohannis să fie micșorate. Nicicum mărite! Acele vremuri s-au dus. La alegerile prezidențiale majoritatea cetățenilor români au ales „dreapta”. Care „dreapta” s-a dovedit a fi nu PNL-ul, ci instituțiile de forță. Mai exact serviciile secrete, după cum bine aprecia, marți, analistul politic Alina Mungiu-Pippidi, într-un fulminat articol „SRI mai lasă-ne bani de Sănătate!”
Spre stupoarea noastră, a celor mulți, CSAT a avizat favorabil propunerile de buget pe 2020 pentru apărare și securitate. Mă refer, evident, la instituțiile cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale. CSAT a analizat, chipurile, doar ce-l interesează pe Preș. Klaus Werner Iohannis. Adică propunerile de buget pe anul 2020 în cazul Ministerului Apărării Naționale(unde pe lângă cei 2% din PIB aprobați prin consensul tuturor partidelor parlamentare, un plus de 23%!!!), la Ministerul Afacerilor Interne o sumă mai mare cu 13,15 DECÂT ÎN 2019, la Serviciul de Protecție și Pază(SPP) o creștere de 19,5%, la SRI mai mult cu 10,8% și la Serviciul de Telecomunicații Speciale, știți care – acela cu numărarea voturilor! – alți 19,5% în plus față de 2019. Că deh, în anul 2020 vom avea cel puțin două alegeri importante – alegerile locale și alegerile parlamentare!
„Sumele avizate pentru celelalte instituții din domeniul apărării și securității naționale vor asigura îndeplinirea misiunilor și obiectivelor stabilite și asumate de către acestea”, mai arată Administrația Prezidențială, după cum transmite AGERPRES. În aceste condiții, Planul PNL de a forța căderea Guvernului pe motiv de asumare neconstituțională a răspunderii pe Legea Bugetului de Stat a demarat în forță. Prim-ministrul Orban Ludovic – cel Rău cu poporul român, față de Orban Viktor cel Bun cu poporul maghiar – a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, miercuri, vor fi adoptate două proiecte privind asumarea răspunderii, printre care unul vizează Bugetul de Stat pentru anul 2020. Acest lucru, după cum se știe, este interzis de constituție, care prevede clar că Bugetul de Stat se dezbate separat, în Parlament. Iar specialiștii în drept constituțional vorbesc despre o premieră juridică, nu doar prin actul asumării răspunderii pe o astfel de lege, dar și al perspectivei căderii Guvernului, după ce Curtea Constituțională a României va constata neconstituționalitatea, pe procedură, a proiectului de lege pentru care s-a asumat această răspundere.
Numitul Orban Ludovic cel Rău s-a lăudat că asumarea răspunderii va avea loc lunea viitoare, pe 23 decembrie, cu numai două zile înainte de Crăciun. Și mai minte că a luat aprobarea partenerilor de guvernare iresponsabilă „de dreapta”!
În realitate, USR, dar și UDMR au solicitat expres PNL să nu ia astfel de decizie, însă se pare că hotărârea lui Orban L. este de neclintit. Care Orban L. mai zice că există „teama că PSD va introduce în Parlament amendamente, care vor încărca un buget și așa încropit cu greu”.
Avocatul Lucian Bolcaș, specialist în drept constituțional, confirmă că „dacă Legea Bugetului de Stat este adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului „pică” la CCR, automat Guvernul care și-a asumat răspunderea pe această lege este demis!”
Are dreptate deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu: „Deci Cîțu v-a avertizat! Sănătatea și Educația nu sunt priorități. Drept dovadă, Bugetul pe 2020 aduce acestor sectoare cei mai puțini bani DIN ISTORIE! Hai să „trăiți bine” că „prea rău” ați trăit când guverna PSD și vă era dor de dreapta… Dreapta vă vrea bolnavi și inculți, la cum arată bugetul făcut de noul guvern…”, a scris Lia Olguța Vasilescu marți pe contul său de Facebook.
Proiectul de Buget al Guvernului Orban confirmă cele mai negre și rele profeții din ultimii doi ani.
Nu PNL a câștigat alegerile, ci instituțiile de forță. Proiectul noului Buget pe anul 2020 propune tăieri drastice la Sănătate, după cum v-am mai zis, la Educație și Dezvoltare, cu creșteri masive la armată, interne și la serviciile de informații secrete.
ION PREDOȘANU

P.S. De asemenea, la Dezvoltare vor fi cu 45,5% mai puțini bani și la Agricultură cu 14%. Ca să importăm produse agricole de la turci! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here