Vara a căpătat deja „aromă studenţească”

923

muzeul satului 2Aproximativ 50 de studenţi din mai multe ţări ale lumii au ajuns, în acest sfârşit de săptămână, la Târgu Jiu, pentru a participa la a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional „Vară cu aromă studenţească”, organizat de Liga Studenţilor din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Deschiderea festivalului a avut loc în Sala Maură a Palatului Administrativ Gorj.
Tinerii au fost întâmpinaţi de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, mai exact consilierul local şi şeful biroului prefectului – Adrian Tudor, precum şi viceprimarul municipiului Târgu Jiu – Gabriel Sanda.

Acestora li s-au alăturat şi directorii unor instituţii publice şi, ceva mai târziu, prefectul judeţului – Ion Florescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj – Ion Călinoiu. Aceştia doi din urmă s-au lăsat puţin aşteptaţi pentru că au avut de primit şi o delegaţie franceză care a vizitat judeţul nostru. În acest timp, consilierul Adi Tudor le-a spus oaspeţilor despre clădirea în care se află, adică Palatul Administrativ, vechimea şi arhitectura acesteia şi la ce a servit de-a lungul timpului.

Studenţii au vizitat operele brâncuşiene
dorina 002Viceprimarul municipiului, Gabriel Sanda, le-a făcut o surpriză, renunţând la translator şi urându-le bun venit tuturor în limba engleză şi făcând, de asemenea, o mică prezentare a oraşului Târgu Jiu precum şi a judeţului în sine. După apariţia tuturor oficialităţilor şi deschiderea oficială a festivalului, tinerii au vizitat oraşul şi operele lui Brâncuşi. Seara, toţi studenţii au mers la discotecă unde au avut ocazia să se cunoască mai bine şi să se distreze împreună.
Faţă în faţă cu Gorjul secolelor trecute
A doua zi de festival, adică duminică, activităţile au continuat printr-o vizită la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara. Studenţii străini au avut ocazia să vadă în ce fel arătau casele în urmă cu ceva timp în judeţul nostru, fiind foarte încântaţi de arhitectură şi de peisaj, vizitarea unui muzeu în aer liber oferind o senzaţie unică. Tot ieri, după amiaza, studenţii au participat la un workshop unde au realizat un steag ce va fi simbolul festivalului studenţesc. Seara a fost, de asemenea, încheiată prin distracţie, adică printr-o petrecere la un complex din oraş.
Criza mondială, dezbătută de studenţi
Începând de astăzi vor avea loc şi dezbateri, pe diferite subiecte. Prima dată se va aborda problema crizei mondiale precum şi efectele acesteia, care se vor discuta, cu începere de la ora 10, dezbaterea fiind moderată de prorectorul Dorel Chiriţescu. Acesta va avea ca invitaţi reprezentanţi ai unor bănci şi pe directorul adjunct de la Finanţe Publice Gorj, Gheorghe Paraschiv. A doua dezbatere va avea loc mâine, de la aceeaşi oră, invitaţi fiind reprezentanţi ai CEZ România.
Seri interculturale şi baluri mascate
Tot astăzi, studenţii vor avea ocazia să viziteze Muzeul Judeţean Gorj, să participe la activităţi sportive şi, seara, să prezinte ţara din care provin. Acest lucru se va întâmpla în cadrul unei seri interculturale în care fiecare grup în parte va prezenta obiceiuri, tradiţii şi vestimentaţie din ţara natală, în cadrul unei manifestări pline de culoare. Mâine, tinerii vor încerca să găsească soluţii în ceea ce priveşte stoparea poluării şi salvarea mediului înconjurător, totul desfăşurându-se într-un workshop pe această temă. Poluarea este un subiect şi o problemă care ne priveşte pe toţi, indiferent de ţara din care provenim şi limba pe care o vorbim, nevoia de a trăi într-un mediu mai curat creând legături ce nu ţin cont de bariere culturale sau rasiale. Ziua de mâine va fi încheiată printr-un carnaval, studenţii având ocazia ca, pentru o seară, să întruchipeze personajul preferat.
La ediţia din acest an a Festivalului Studenţesc Internaţional participă 50 de studenţi din ţări precum Maroc, Croaţia, Bosnia, Egipt, Macedonia, Serbia, Armenia, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Franţa şi, bineînţeles, România.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.