Începe o nouă ediție a Festivalului de muzică lăutărească ,,Gena Bârsan”

938

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de muzică lăutărească ,,Gena Bârsan” va avea loc astăzi, 28 august, pe scena din orașul Târgu-Cărbunești.

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan” se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului și portului popular. Secțiunile festivalului: tarafuri; rapsozi.
Fiecare județ invitat poate participa cu un singur taraf și doi rapsozi. Componența tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-5 persoane). Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă programul tarafului – care nu poate depăși 10 minute și 1-2 rapsozi.
Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă și un cântec de joc.
Costumul popular este obligatoriu. Juriul are latitudinea să redistribuie premiile.
Concursul se desfășoară astăzi, 28 august 2019, pe scena din orașul Târgu-Cărbunești. Concurenții sunt așteptați începând cu orele 17.00 la Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbunești. Sonorizarea este asigurată de organizatori.
Se vor acorda premii pentru fiecare secțiune:
Tarafuri
Trofeul și Marele Premiu – în valoare de 1.500 de lei
Premiul I – în valoare de 1.400 de lei
Premiul II – în valoare de 1.200 de lei
Premiul III – în valoare de 1.100 de lei
Premiul «Aliță Pițigoi» – în valoare de 900 de lei
Premii speciale – 2 x 450 de lei
Mențiuni – 2 x 500 de lei

Rapsozi
Premiul I – în valoare de 550 de lei
Premiul II – în valoare de 350 de lei
Premiul III – în valoare de 300 de lei
Premii speciale – 2 x 225 de lei
Mențiuni – 3 x 200 de lei
Premiile, în valoare brută, sunt acordate de: Consiliul Județean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj – Marele Premiu; Consiliul Local și Primăria Târgu-Cărbunești – Premiile I și II premii speciale la tarafuri (2 x 500 de lei); Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj – Premiile II și Premiile speciale la Rapsozi (2×300); Școala Populară de Artă – Premiile III; Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” – mențiunile; Centrul Cultural „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești va acorda Premiul «Aliță Pițigoi», în valoare de 900 de lei, onorariile pentru juriu în valoare de 1.500 de lei, precum și diurna pentru participanți și invitați.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here