Brutarii gorjeni, avertizaţi şi amendaţi de către comisarii CJPC Gorj

634

Comisarii CJPC Gorj au efectuat o serie de controale la producătorii şi comercianţii de produse de panificaţie de pe raza judeţului Gorj. 30 de agenţi economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de totală de 42.400 lei. Totodată, opt patroni au primit avertismente.

Magazinele şi brutăriile din Gorj nu prea respectă regulile atunci când vine vorba de pâine, spun comisarii de la Protecţia Consumatorului. Din 30 de operatori controlaţi, toţi au înregistrat abateri. Au fost sancţionaţi producătorii care nu au scris pe etichetă gramajul corect al pâinii, dar bune de plată sunt acum şi firmele care nu au trecut pe lista de ingrediente conservanţii sau aditivii folosiţi. „În perioada 26.08 – 06.09.2013 au fost verificaţi un număr de 30 de operatori economici. Toţi cei 30 de operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional, fiind aplicate un număr de 22 amenzi în valoare totală de 42.400 lei şi 8 avertismente”, a precizat Daniela Michi, şefa OPC Gorj.

Aspecte privind calitatea produselor
Controlul s-a desfăşurat la distribuitori, depozite en-gros, magazine atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, fiind urmărite aspecte privind calitatea produselor: parametri organoleptici (aspect, miros şi gust, prezenţa corpurilor străine în conţinut,); gradul de prospeţime, având în vedere că pâinea şi produsele de panificaţie comercializate în vrac, prin natura lor, trebuie consumate în 24 de ore de la fabricare. De asemenea starea ambalajelor (integritate, etanşeitate); încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producători. Totodată încadrarea în cantitatea netă declarată precum şi modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor “În structurile de vânzare cu amănuntul se afişează obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/ kg şi lei/ bucată. De asemenea denumirea sub care se vinde pâinea şi/sau produsele de panificaţie să fie stabilită în concordanţă cu materia primă utilizată, respectiv, cu făina utilizată. Un aspect important îl are afişarea elemente de identificare, denumire produs, nume producător, gramaj, preţul per bucată, dar şi informaţii cu privire la condiţiile de păstrare, temperaturi de păstrare, data durabilităţii minimale. Este necesar să fie respectate şi normele de transport, depozitare şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie”, a mai spus Michi.

Informarea incompletă, una dintre abateri
Comisarii CJPC Gorj au constat abateri la cei 30 de agenţi economici. Acestea constă în lipsa afişării elementelor de identificare. De asemenea informarea incompletă în ceea ce priveşte denumirea produsului, numele producătorului, condiţii de păstrare dar şi lipsa verificării metrologice pentru cântar, acestea neindicând corect greutatea.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.