Numărul locuinţelor nou construite în Gorj a crescut

448

Judeţul Gorj se află la jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte casele noi construite în 2012, potrivit unor statistici publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Ilfovul rămânând regiunea care ocupă primul loc în top, în timp ce pe poziţia a doua se regăseşte Constanţa.

În urma unui studiu realizat de INS, numărul locuinţelor noi finalizate anul trecut a continuat să scadă, confirmând trendul din ultimii ani, însă declinul este cel mai redus de la începerea crizei. Constructorii au dat anul trecut în folosinţă 44.016 locuinţe noi, cu 3,1% mai puţin faţă de anul precedent. Ritmul de scădere a pieţei a fost încetinit pe fondul creşterii numărului de locuinţe finalizate în unele judeţe, cum este Gorjul, cu un avans de 125%, dar şi a proiectelor cu bani publici, care au revenit pe plus.
Daniel Raos, director interimar al Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Gorj spune că începând de anul trecut piaţa imobiliară din regiune a început să se mişte. De asemenea Gorjul a înregistrat o creştere datorită locuinţelor sociale construite din bani publici, începute acum mai mulţi ani, dar care au fost finalizate în 2012. Primăriile din Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti au construit cele mai multe locuinţe sociale.
În ciuda creşterii de 125%, Gorjul rămâne un judeţ de jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte numărul de locuinţe finalizate, cu doar 696 de unităţi rezidenţiale finalizate în 2012.
Pe de altă parte, Covasna, Mehedinţi, Tulcea, Caraş-Severin şi Teleorman pot fi considerate zone „moarte“ în ceea ce priveşte construcţia de blocuri şi case, în condiţiile în care, în fiecare dintre aceste judeţe anul trecut nu au fost livrate mai mult de 300 de locuinţe.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here