Certificatul de performanţă energetică, obligatoriu pentru vinderea sau închirierea locuinţei

788

Construirea, vânzarea sau închirierea locuinţelor se va putea face din 18 iulie, doar cu certificat energetic. Lipsa acestui document va anula de drept orice act de proprietate sau contract de închiriere conform Legii 159/2013, publicata în Monitorul Oficial. Vechea lege stabilea ca, după obţinerea certificatului, proprietarul locuinţei îl putea pune la dispoziţia potenţialului cumpărător. Conform noii legi, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia cumpărătorului sau chiriaşului, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii sau imobilului pe care urmează să îl cumpere sau să îl închirieze.

În cazul vânzării sau închirierii unei clădiri, de la data de 18 iulie 2013, proprietarul sau administratorul acesteia va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător ori chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului de performanţă energetică a imobilului conform noii legi, publicată în Monitorul Oficial al României din data de 20 mai, anul curent. Dacă nu este respectat acest lucru, toate contractele de acest timp sunt supuse nulităţii. “Da este adevărat de la data de 18 iulie, proprietarii vor fi obligaţi să prezinte certificatul de performanţă energetică la vânzarea sau închirierea unei locuinţe. Noul act normativ nu schimbă substanţial prevederile Legii nr. 372/2005 în ceea ce priveşte categoriile de clădiri pentru care se elaborează certificatul. Mai exact, ca şi până acum, certificatul se eliberează pentru mai multe tipuri de clădiri care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore, printre care locuinţe, blocuri de locuinţe, clădiri pentru diverse servicii. Vă dau un exemplu, dacă vreţi să luaţi un credit prin programul “Prima Casă” este obligatoriu ca la dosar să depuneţi certificatul de performanţă energetică a locuinţei pe care doriţi să o cumpăraţi. Acest document tehnic arată, succint, care sunt costurile cu exploatarea unei clădiri, cu încălzirea, apa caldă menajeră, iluminatul şi climatizarea acesteia”, a declarat consilierul unei bănci din municipiu.

Act, obligatoriu şi pentru imobilele în curs de construire

O altă noutate prevăzută în actul normativ este aceea că eliberarea certificatului de performanţă energetică devine obligatorie şi pentru clădirile aflate în administrarea autorităţilor sau instituţiilor publice, precum şi a imobilelor în curs de construire. În lipsa copiei de pe acest document, proces verbal, încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii devine „nul de drept”, se mai arată în lege.
Certificatul energetic nu este obligatoriu pentru biserici, clădiri-monumente istorice sau clădiri independente cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.