Peste 2500 de deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe au depus declaraţii la APIA Gorj

346

Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) atenţionează cumpărătorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2012/2013. Termen limită pentru depunere, 14 mai 2013, inclusiv! Până la data de 10 mai 2013, au fost depuse un număr de 2.541 declaraţii anuale de vânzări directe dintr-un număr total de 3.487 producători care deţin cotă pentru vânzări directe, înregistraţi în sistemul de administrare al cotei de lapte pentru judeţul Gorj.

La Centrul judeţean APIA Gorj, până la data de 30 aprilie 2013, au fost depuse 873 cereri pentru un număr de 132.804 animale. Din totalul cererilor depuse, 515 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru ovine pentru un număr de 111.905 capete şi 358 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru caprine pentru un număr 20.899 capete, ceea ce reprezintă o creştere cu circa 8,7% faţă de anul 2012 (115 cereri cu un număr de 6.979 capete). “Reamintim fermierilor care au depus cereri de sprijin la APIA, că în perioada 3 mai – 3 august 2013, urmează să se desfăşoare controlul la faţa locului pentru speciile ovine şi caprine, la adresa menţionată în cerere, timp în care solicitanţii primelor au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat primă”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Declaraţia anuală se completează pe baza datelor din Caietul fermierului
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). De menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. La rândul lor, cumpărătorii trebuie să depună la centrele regionale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2012/2013, termenul limită fiind acelaşi, de 14 mai 2013. De asemenea producătorii de lapte care nu depun declaraţia anuală privind cantităţile comercializate în termenul legal stabilit de reglementările comunitare şi naţionale, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Începând cu 15 mai vor fi calculate penalităţi
Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.
Până la data de 10.05.2013, au fost depuse un număr de 2.541 declaraţii anuale de vânzări directe dintr-un număr total de 3.487, producători care deţin cotă pentru vânzări directe înregistraţi în sistemul de administrare al cotei de lapte pentru judeţul Gorj.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Gorj informează că în data de 30 aprilie 2013 s-a încheiat termenul de depunere a cererii de plată aferentă anului 2013, în cadrul “Plăţilor naţionale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine şi caprine”, potrivit OMADR nr. 165/2013.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.