Mărturii din tabăra de coşmar. „Toată plecarea a pornit cu stângul”

2348

Cazul copiilor lăsaţi în aeroporturi, fără posibilitatea de a se întoarce în ţară, de către un profesor din Gorj, a uimit o ţară întreagă. Unul dintre tinerii participanţi în tabăra din Japonia a povestit experienţa prin care a trecut în ceea ce se dorea a fi o vacanţă de neuitat.

„Am avut parte de o experiență cel puțin… interesantă! Toată plecarea a pornit cu stângul. Și peste noapte, aș spune, m-am trezit lider de grup. Mi-a fost cerut să îmi scot până și cazierul judiciar fix înainte de plecare. Iulian Ghinoiu, organizatorul, mi-a comunicat în ziua plecării că voi avea în grijă patru minori și mi-a dat biletele de avion. Am plecat singuri spre Tokyo, opt persoane, el plecând cu o zi înainte. A doua zi ne-am întâlnit cu acesta”, a declarat Mihai Nascu (25 de ani), pentru Evenimentul Zilei.

Dascălul din Gorj, dat dispărut
Tânărul a vorbit şi despre modul bizar în care s-a comportat organizatorul taberei, profesorul gorjean Iulian Ghinoiu. „Pe toată perioada a fost irascibil, agitat, îngândurat. Nu se odihnea noaptea, dormea numai câte două ore, iar în rest se pare că făcea programul pentru următoarea zi și lucruri ce țineau de organizare”, mai spune Mihai.
Cu două zile înainte de plecare, Ghinoiu şi-a făcut bagajele şi a dispărut. „Când ne-am trezit fără coordonator, am fost la poliție și l-am declarat dispărut. Probabil a reușit să plece din țară până am ajuns noi la forțele de ordine. Iulian Ghinoiu, în Osaka, stătea într-o cameră cu alți copii. Unii dintre aceștia povesteau că ar fi vorbit la telefon vreo două ore, timp în care a și plâns, iar conversația s-ar fi încheiat cu «Te iubesc. Te pup. Pa!»”, mai relatează tânărul. Grupul a încercat să ia legătura cu soţia dascălului, şi ea implicată în asociaţia care organiza taberele internaţionale sub masca unor „vizite de studiu”. „Când am sunat-o, am luat-o prin surprindere. Nu știa nimic despre drama prin care noi treceam la celălalt capăt al lumii. Ea aterizase în Milano, fiind cu un alt grup de copii. După aceea făcea pe confuza și a început să zică că nu are nicio treabă cu organizarea și nici cu organizația”, a mai spus Mihai, pentru evz.ro.

„Nu se poate, nu avem cum să vă ajutăm”
Trezindu-se fără coordonator şi fără bilete de avion, copiii şi-au alertat familiile din România, care la rândul lor au solicitat sprijinul autorităţilor din Ţara Soarelui Răsare. Pentru „vizita de studiu” din Japonia, fiecare participant a scos din buzunar 790 de euro, preţ în care erau incluse cazarea, masa şi transportul dus-întors. „Cel mai greu a fost să ajungem de la Osaka, locul unde eram noi, la Tokyo. Ne-am cumpărat din nou bilet de tren spre capitala Japoniei, chiar dacă acestea erau incluse și cumpărate dus-întors în prețul inițial. Am mai dat astfel 130 euro. Ajunși în Tokyo, ne-am cazat la un hotel, 15 euro de persoană. Am fost așteptați în gara din Tokyo de reprezentanții ambasadei României, dar, în afară să ne ducă la hotel, cu metroul, altceva nu au făcut. I-am rugat să ne ofere un autocar sau un microbuz să ne ducă a doua zi de la hotel, la aeroport, căci eram două grupuri de 20 de persoane fiecare. Răspunsul lor… «Nu se poate, nu avem cum să vă ajutăm»”, a mai povestit Mihai Nascu.
Avionul cu destinația București a avut escală în Viena. Aici, cei 30 de copii au fost aşteptaţi de reprezentanții Consulatului României. „Deși eram morți de foame și am fi vrut să mâncăm, ei ne spuneau că o să mergem prin Dutty Free, că o să mergem prin magazine Huggo Boss, Michael Korse și ne putem cumpăra ce vrem noi… Nu m-am gândit că la cei 25 de ani ai mei, voi fi tată și mamă pentru 30 de copii”, a relatat Mihai despre coşmarul din Ţara Soarelui Răsare.

Amendă uriaşă şi dosar penal
În Gorj, autorităţile au deschis dosar penal in rem (n.r. cu privire la faptă) pentru înşelăciune. „La data de 27 iunie 2019, organele de urmărire penală din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la condiţiile de organizare a unor deplasări în străinătate, respectiv New York şi Tokyo, oferite de Asociaţia Tineri Parteneri pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, constând în aceea că nu a oferit condiţiile de cazare şi transport stabilite în contracte, beneficiari fiind persoane minore. S-a format dosarul penal nr. 2606/P/2019, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 1 Cod penal, dosar care se află în supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. Între timp, asociaţia soţilor Ghinoiu a fost amendată, cu 50.000 de lei, de către Ministerul Turismului, pentru că nu deţinea licenţă pentru activitatea de turism.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.