Greenpeace România a dat în judecată Termocentrala Rovinari, pentru „a forţa” autorităţile să ia în considerare impactul negativ al acesteia asupra mediului şi sănătăţii oamenilor. Complexul Energetic Oltenia a replicat şi a anunţat că a făcut investiţii serioase pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu impuse de legislaţia europeană.
„Termocentralei i-a fost acordată autorizaţia integrată de mediu pe viaţă fără o evaluare completă a impactului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. Nicio astfel de evaluare nu a fost efectuată în cei 43 de ani de funcţionare”, anunţă Greenpeace România.
ONG-ul de mediu solicită ca autorizaţia să fie anulată. În plus, Greenpeace a realizat un studiu de modelare a calităţii aerului, potrivit căruia continuarea funcţionării termocentralei ar duce la daune considerabile pentru sănătatea publică, contribuind inclusiv la 490 de decese premature preconizate numai în următorul deceniu. Rezultatele modelării indică, de asemenea, că mai mult de 1.000 de persoane care locuiesc în apropierea termocentralei vor fi expuse la concentraţii de dioxid de sulf nociv care depăşesc limitele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Replica CE Oltenia
CE Oltenia arată cu degetul spre organizaţiile de mediu, afirmând că acestea au ca scop declarat desfiinţarea energiei produse pe bază de cărbune. În plus, autorizaţia integrată de mediu a electrocentralei de la Rovinari a fost obţinută în baza documentaţiei disponibile pe site-ul APM Gorj, „toţi paşii parcurşi respectând întru totul cerinţele legale în vigoare”, mai susţine CE Oltenia.
„Unităţile energetice din componenţa CE Oltenia au montate instalaţii de desulfurare umedă a gazelor de ardere la toate blocurile energetice pentru reducerea concentraţiei de SO2 sub 200 mg/Nmc. În cazul termocentralei Rovinari, acestea funcţionează începând din anul 2011. (…) Evaluarea calităţii aerului înconjurător în zona Rovinari este realizată prin intermediul staţiei de monitorizare GJ2 care nu a înregistrat în ultimii ani depăşiri ale valorilor limită de dioxid de sulf stabilite pentru sănătatea umană şi ecosisteme”, arată CE Oltenia. Autorizaţia integrată de mediu este supusă evaluării anuale a autorităţii de mediu emitente.
I.I.