Forfotă mare la Serviciul de Pașapoarte Gorj!

2017

Odată cu intrarea în sezonul de vară, la fel ca în fiecare an, apare şi îmbulzeala pentru obţinerea unui paşaport. Totuși, aglomerație a fost încă de la începutul acestui an la Serviciul de Pașapoarte Gorj.

Fie că vorbim de gorjeni care vor să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării sau de cei întorşi de peste hotare pentru preschimbarea actelor personale, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj a fost luat cu asalt încă de luna trecută, numărul de solicitări fiind în creştere zilnic şi aşteptându-se ca acestea să se înmulţească şi în lunile iulie şi august. Un motiv în plus ar fi și cel legat de faptul că vacanța elevilor se apropie cu pași repezi, iar familiile cu copii deja și-au programat concediile. Valeriu Surupăceanu, directorul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj, spune că pe primele cinci luni ale acestui an s-a înregistrat o creștere cu circa 22 de procente, în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.

Programare online, de folos
Surupăceanu precizează că aglomeraţia la ghişee nu mai este atât de mare, deşi solicitările sunt numeroase, asta şi datorită faptului că a fost implementat sistemul de programare electronică, cu ajutorul platformei on-line. ,,Este în mod clar o creştere a numărului de cereri depuse şi va fi o creştere şi mai mare în săptămânile viitoare şi, mai ales, după ce copiii vor lua vacanţă. Sunt multe familii care merg în concediu în afara ţării sau la rude în vizită. Ne este de mare ajutor aplicaţia electronică. Cetăţenii îşi pot face programările pe site şi se evită foarte mult aglomeraţia de la ghişeu. Sosirile pentru realizarea programărilor dispar, dacă aproape toată lumea îşi va face programarea pe site“, a mai spus Valeriu Surupăceanu.Încă din 27 noiembrie 2017, cetăţenii gorjeni pot opta şi pentru programare online în vederea depunerii actelor de eliberare a paşapoartelor simple electronice/temporare, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidența Paşapoartelor Simple. Programarea se poate face astfel: accesând platforma http://www.epasapoarte.ro/; pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/ (programare online). Solicitanţii sunt rugaţi să consulte informaţiile disponibile pe platformă, care conţin date referitoare la: actele necesare; întrebări frecvente; instrucţiuni de completare a câmpurilor formularului de programare, care sunt obligatorii. Precizări privind programarea: programarea este gratuită şi netransmisibilă; nu se fac programări pentru ridicarea paşapoartelor; nu se fac programări prin e-mail, fax, telefonic; neprezentarea la data şi ora programată, neconcordanţa între datele înscrise în formularul de programare (nume/prenume) şi datele de identificare ale persoanei care se prezintă la depunerea cererii de paşaport, lipsa actelor necesare sau dovada achitării taxei de paşaport duc la anularea programării. În cazul în care nu vă mai puteţi prezenta la data și ora programată, se poate folosi link-ul ,,Anulează rezervarea” din e-mail-ul de confirmare. În ţară, contravaloarea paşaportului este următoarea: pentru paşaportul simplu electronic – 258 de lei pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani; pentru pașaportul simplu temporar – 96 de lei – indiferent de vârstă. Paşaportul simplu electronic are valabilitatea: 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani; 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani; 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. De altfel, paşaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here