Lider de sindicat: Avem avantaje doar pe hârtie

1215

Termocentralele pe cărbune sunt obligate, potrivit legislației europene, să achiziționeze un certificat de emisii de dioxid de carbon pentru fiecare megawatt produs. Termenul limită este 30 aprilie, Complexul Energetic Oltenia fiind nevoit să se împrumute pentru a achiziționa ultimele certificate de CO2. Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, crede că administrația companiei va reuși să cumpere aceste certificate de poluare în termenul impus, altfel riscă să plătească penalități uriașe. „CE Oltenia are avantaje numai pe hârtie”, mai susține liderul de sindicat, nemulțumit de „ajutorul” oferit companiei energetice.

Complexul Energetic Oltenia a fost nevoit să se împrumute 100 de milioane de euro pentru a reuși să încheie cu bine procesul de achiziție al certificatelor de CO2. „Am asistat la o creștere explozivă a prețului certificatelor de CO2 de la 1 aprilie până în momentul de față, creștere care cred că va face conducerea administrativă a CE Oltenia să apeleze și la alte pârghii decât acel vestit credit de care se vorbește o jumătate de an. Vârful a fost 27 de euro, o sumă colosală. Prețul nu a fost niciodată atât de mare, este un record. Noi, ca salariați, sperăm să nu se ajungă în situația de a nu achiziționa aceste certificate, pentru că știți bine ce am putea păți”, afirmă Pîrvulescu. Potrivit liderului de sindicat, situația CE Oltenia va fi dificilă și după data de 1 mai. „După 1 mai ar trebui puse cărțile pe masă, să vedem cum stăm, ce perspective avem, ce program o să ne prezinte conducerea administrativă, pentru că în această perioadă conducerea administrativă este setată pe această chestiune a certificatelor de CO2 și se vorbește mai puțin de alte chestiuni care trebuie rezolvate pe termen scurt și mediu de către Complexul Energetic Oltenia”, a anunțat Pîrvulescu, la un post local de televiziune.

„Discutăm, și cam atât”
Mai mult, liderul de sindicat critică guvernanții că ajută „din vorbe” compania energetică. „Europa nu bate toba degeaba cu decarbonizarea. Unele țări și-au făcut programe, au sprijinit producătorii de energie pe bază de cărbune, prin programe multianuale, altele, cum e România, discută și cam atât… Vă aduc aminte că, anul trecut, Guvernul României a aprobat un Memorandum legat de această teamă și a cam trecut ceva timp și nu vedem nimic concret. Mai mult, tot anul trecut, Parlamentul României a modificat Legea 220 a certificatelor privind exceptarea CE Oltenia de la plata certificatelor verzi pentru procesul propriu tehnologic și nici până acum nu am informații dacă s-a notificat Comisia Europeană pentru a putea intra în legalitate cu acele beneficii legislative, să le spun așa. Deși nu era o sumă mare, oricum ne ajuta. Așa că noi, ca și CE Oltenia, avem avantaje numai pe hârtie”, a conchis Pîrvulescu.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here