Moțiunea simplă pe Energie a picat la vot. „Dacă ați putea, ați politiza și megawattul”

900

Camera Deputaților a respins, marți, moțiunea simplă „S.O.S. sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!”, prin care PNL cerea demisia ministrului Energiei, Anton Anton. Opoziția și puterea s-au acuzat reciproc de dezastrul din sistemul energetic național. Deputații au votat 95 „pentru”, 155 „împotrivă”, iar 19 s-au abținut.

Ministrul Energiei Anton Anton a susținut că textul moțiunii nu poate fi numit document, pentru că este plin de injurii și anunță sfârșitul lumii. Ministrul Energiei a mai spus că aleșii PNL „au redus limba română la prea puține cuvinte și substanță”.
Deputatul PNL Lucian Bode a vorbit, în cadrul dezbaterii, despre „haosul creat în sectorul energetic de lăcomia Guvernului prin adoptarea OUG 114”, deposedarea companiilor de stat de toate resursele și rezervele, lipsa investițiilor în retehnologizări și în capacități noi de producție, dar și despre politizarea sistemului energetic. „Domnule ministru, dacă ați putea, ați politiza până și megawattul”, i-a transmis liberalul.
Ministrul Anton Anton a respins acuzațiile și a spus că Executivul a luat măsuri inclusiv prin ordonanța 114 prin care a fost limitată creșterea prețului la energie pe o perioadă de trei ani. Acesta a adăugat că investiţiile din sectorul energetic există, fiind aprobate deja hotărâri de Guvern pentru demararea unor proiecte importante. Ministrul Energiei a amintit, în context, faptul că CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare.
„Spuneţi că sunteţi îngrijoraţi de lipsa investiţiilor în sectorul energetic. Păi, hai să ne uităm la ele să vedem dacă există motive de îngrijorare! Minţiţi în moţiune că 15.000 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă la CE Oltenia. Nu este adevărat. La Oltenia s-au făcut exproprieri pe care nimeni nu a ştiut să le descurce ani la rând. Au fost realizate pentru prima dată de la înfiinţarea societăţii primele exproprieri vitale pentru activitatea CEO: am emis trei hotărâri de guvern pentru carierele Roşia, Jilţ Sud şi Roşiuţa, şi în prezent fiind în stadiu avansat procesul de emitere a încă două hotărâri de guvern pentru carierele Pinoasa şi Lupoaia. Au fost obţinute două hotărâri de guvern pentru scoaterea din circuitul Fondului Forestier Național a două perimetre importante pentru carierele Jilţ Nord şi Tismana I. Apoi, CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare semnate pentru: reabilitarea şi modernizarea blocului energetic 4, de la Rovinari – de 55 milioane de euro, şi Reabilitarea şi modernizarea blocului 7 de la Işalniţa – de 30 milioane de euro cheltuieli eligibile, din care o bună parte au fost rambursate”, a subliniat oficialul.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.