Daniel Burlan, audiat în dosarul lui Greblă. „Au pus puţină presiune pe mine”

1599

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au audiat, luni, mai mulţi martori în dosarul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, este judecat pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Printre martorii audiaţi s-a aflat şi Daniel Burlan, fostul şef al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, în prezent membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia.

Daniel Burlan a declarat că în anul 2015 a fost audiat la DNA, iar procurorii au pus presiune pe el. „Au pus puţină presiune pe mine. Mi-au spus: «cu tine trebuie să discutăm altcumva» (…). Toni Greblă mi-a cerut să-l primesc pe inculpatul Mihai Prundianu, pe vremea când eram director la SNLO. Toni Greblă nu mi-a spus problema pentru care Prundianu va veni la mine şi nici nu mi-a cerut să îl ajut cu ceva. Prundianu era interesat să cumpere cărbune de la SNLO. Toni Greblă a trimis mai multe persoane la mine, care mergeau în audienţă la el şi erau nemulţumite de exproprieri”, a relatat Burlan, citat de Agerpres.

300 de euro pentru o capră
Tot la acest termen a fost audiat şi avocatul Adrian Georgescu. Martorul a spus că, în anul 2015, a făcut un denunţ la DNA, în contextul în care Adrian Băluţescu, un apropiat al lui Toni Greblă, i-a solicitat să redacteze un contract de vânzare-cumpărare pentru nişte capre, vânzător fiind Greblă, iar cumpărător era Dănuţ Frunză. Denunţătorul lui Toni Greblă a relatat că fostul judecător CCR cerea 300 de euro pentru a vinde o capră. „Pentru că Băluţescu urma să-mi indice alte persoane în calitate de vânzător-cumpărător în afară de Toni Greblă şi Dănuţ Frunză, mi s-a părut suspect să redactez un atare înscris, motiv pentru care am hotărât să aduc la cunoştinţa DNA despre această solicitare. (…) Băluţescu mi-a spus să redactez contractul pe baza unor copii ale unor acte de identitate privind alte persoane. Din informaţiile puse la dispoziţie de Adrian Băluţescu rezultă că era vorba de încheierea unui contract pentru un număr de capre, în valoare de 300 de euro fiecare. Preţul total era de 15.000 de euro, iar plata urma să se facă în două rate: 5.000 avans şi 10.000 euro când animalele ajungeau la ferma lui Dănuţ Frunză din Braşov. Potrivit lui Băluţescu, caprele se aflau la o fermă aparţinând lui Toni Greblă”, a declarat martorul, spunând că nu s-a întâlnit niciodată cu Toni Greblă, însă ştie că fostul senator s-a văzut cu Adrian Băluţescu şi Dănuţ Frunză la o fermă din Corabia.

Nou termen de judecată
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 22 aprilie. Procesul se află în faza de apel, după ce un complet de trei judecători de la Instanţa supremă l-a achitat pe Toni Greblă de toate acuzaţiile ce i se aduc. În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here