8,5 milioane de lei pentru modernizarea şi extinderea UPU Târgu-Jiu

2002

Unitatea de Primiri Urgențe din strada Tudor Vladimirescu din cadrul Spitalului Județean Târgu-Jiu, va beneficia de lucrări de modernizare și reabilitare majore.

Contractul de finanţare în acest sens a fost semnat marţi, 19 martie, la sediul ADR SV Oltenia, pentru proiectul ”Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, locația Str. Tudor Vladimirescu”, între Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Județul Gorj, în calitate de beneficiar, reprezentat de Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. „Este un contract ce se referă la reabilitarea modernizarea, extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean de Urgenţă, locaţia strada Tudor Vladimirescu. E un contract pe care ni l-am dorit anul trecut, pe această vreme, discutam cu Ministerul Sănătăţii, pentru relocarea acestei secţii, dar Comisia Europeană a hotărât ca actualele secţii ale Unităţilor de Primiri Urgenţe să fie extinse şi modernizate în actualele locaţii. Este binevenit, deoarece avem nevoie de finanţare. Finanţarea totală se ridică la 8.505.000 lei, dintre care 6.698.000 de lei sunt finanţare nerambursabilă, iar contribuţia bugetului judeţului este de 1.800.000 de lei, atât la faza de construcţie. Săptămâna aceasta sau cel târziu luni vom demara procedura de achiziţie pentru că durata de implementare a proiectului este de maxim 28 de luni, adică durata în care noi avem obligaţia să ţinem toate achiziţiile de execuţie a lucrărilor de modernizare, reabilitare, precum şi achiziţiile de echipamente medicale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.Şi şefa UPU Târgu Jiu, Maddy Huzu, spune că această investiţie este una binevenită, mai ales că numărul prezentărilor s-a dublat în ultimii zece ani: „Problema cea mai importantă care s-a ivit aici a fost lipsa unui spaţiu adecvat. Atunci când s-a înfiinţat UPU în locaţia din Tudor, în 2008, erau cam 26.000 de pacienţi. Peste 10-11 ani, practic numărul de pacienţi este dublu. Atunci, a trebuit să facem ceva, să reorganizăm acest spaţiu, să diversificăm actul medical, având în vedere că vor fi spaţii pentru investigaţii paraclinice şi radiologie, şi, totodată, ne-am gândit să creştem şi numărul de personal calificat, necesar atunci când UPU va fi gata. Sunt 15 locuri la UPU care vor fi promovate pentru personal calificat. Ne dorim creşterea numărului de pacienţi care vin la noi, de asta am făcut şi reorganizarea, plus scăderea timpului de aşteptare. Totuşi, la UPU Târgu-Jiu, având în vedere afluxul mare de pacienţi, timpul de aşteptare nu este foarte mare”.

Noi dotări la UPU
Unitatea Primiri Urgențe va avea în dotare cameră de resuscitare, săli de urgențe majore, grupuri sanitare pentru pacienți și grupuri sanitare pentru angajați, după cum urmează: spațiu de primire/triaj a/al pacienților; birou de informare/documentare al UPU; cameră de resuscitare; spațiu pentru evaluare și tratament imediat; spațiu pentru evaluarea și tratamentul urgențelor minore care nu necesită monitorizare; spațiu pentru ghipsare/pregătirea atelelor ghipsate; spații de izolare; spații de depozitare; spații de așteptare; spații de prelucrări sanitare/deparazitare; spațiu de decontaminare; spații administrative; spații destinate personalului; spații tehnice; spații pentru investigații paraclinice/laborator; spații pentru decedați; spații de arhivare; spații destinate investigațiilor paraclinice și radiologice. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi achiziționate echipamente și dotări specifice (ecograf mobil, monitor funcții vitale, dispozitiv portabil iluminare vene, defibrilator, tărgi radio transparente, cărucioare transport pacienți etc.).

Promite achiziţia unui Computer Tomograf!
Totodată, ieri, Cosmin Popescu, preşedintele CJ Gorj, a promis că se fac demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unui Computer Tomograf (CT): „Ne dorim, având în vedere întârzierea destul de mare, şi am discutat deja acest lucru la Ministerul Sănătăţii, achiziţia unui CT care va fi, cu siguranţă, amplasat în vecinătatea Secţiei de Primiri Urgenţe din strada Tudor Vladimirescu. Sper ca problemele juridice şi cele economice din cadrul Ministerului Sănătăţii să fie rezolvate pentru că, cu sprijinul Ministerului sau din bugetul propriu, anul acesta trebuie să găsim o soluţie pentru achiziţia unui CT care să deservească Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Secţia de Primiri Urgenţe”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here