Epidemie, în România! – Gorjeancă răpusă de gripă, la SJU Târgu-Jiu

1024

Ministerul Sănătății a confirmat, ieri, că în țara noastră este epidemie de gripă. Tot miercuri, la Târgu-Jiu, o femeie de 71 de ani din comuna Stănești a murit miercuri, din cauza gripei. Bătrâna s-a stins din viață pe patul de spital, fiind internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu, după cum au confirmat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Femeia din Stănești, care și-a pierdut viața în data de 30 ianuarie, a ajuns la spital în data de 12 ianuarie, cu febră, frisoane, vărsături, dispnee și tuse seacă. A fost internată la Secția de Boli Infecțioase cu bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, HTA esențială. În a patra zi de la internare, starea femeii s-a agravat. Pacienta a fost transferată pe secția ATI, în stare extrem de gravă, conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj. ”Pe data de 24 ianuarie 2019 i se efectuează un test rapid pentru detectarea virusului gripal, acesta ieșind pozitiv pentru tipul A. Menționăm că bolnava nu a fost vaccinată antigripal. În cursul zilei de 30 ianuarie 2019 starea pacientei se agravează, survine stopul cardio-respirator ireversibil la manevrele de reanimare”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de reprezentanții DSP Gorj. Decesul bătrânei a fost declarat la orele 05.30, diagnosticul privind decesul fiind ”bronhopneumonie asociată cu virus gripal A, cardiomiopatie hipertensivă”. Acesta este cel de-al doilea deces cauzat de gripă, înregistrat la nivelul județului Gorj. Prima victimă a acestui virus a fost o femeie de 51 de ani din Fărcășești.

Epidemie de gripă, în România
Dat fiind faptul că a fost confirmată cea de-a treia săptămână epidemică, România se confruntă cu o epidemie de gripă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie. „Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.
Ministrul Sănătății a spus că obiectivul MS este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei. Potrivit aceleiași surse, au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here