Dr. Aura Obrocea: „Medicina de urgență este una dintre cele mai grele ramuri din medicină, datorită solicitării intense și susținute”

6367

Pentru medicii care practică medicină de urgență, fiecare zi este o provocare. Dr. Aura Obrocea, medic în cadrul Unității de Primiri-Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a povestit, pentru Gorjeanul, ce înseamnă o zi din viața unui medic de la UPU și cât de dificil sunt de gestionat anumite situații apărute în Urgențe.

Reporter: De ce aţi ales medicina?
Dr. Aura Obrocea: Am simțit că am vocație în acest domeniu, deoarece îmi place să ajut oameni și când a venit timpul să îmi aleg facultatea, contrar dorinței părinților mei, am depus actele pentru admiterea la medicină.
Reporter: Ce vă motivează în carieră şi în viaţă?
Dr. Aura Obrocea: Motivarea în carieră vine de la faptul că cel puțin de câteva ori pe zi câțiva pacienți îmi spun „vă mulțumesc, doamna doctor!”. Acest lucru este pentru mine cea mai mare bucurie și vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse pentru rezolvarea fiecărui caz pe care îl am în responsabilitate.
Reporter: Activitatea dumneavoastră se desfăşoară în UPU. Cum este viaţa unui medic care lucrează în Urgenţe?
Dr. Aura Obrocea: Pentru o meserie de genul acesta trebuie să fii dedicat, altfel nu o poți face. Medicina de urgență este una dintre cele mai grele ramuri din medicină, datorită solicitării intense și susținute. Există situații în care consult ți 100 de pacienți într-o gardă – foarte mult, ținând cont că fiecăruia trebuie să îi stabilești un diagnostic sau, în cazurile mai grave, să îl stabilizezi.
Reporter: Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?
Dr. Aura Obrocea: Există o mare posibilitate ca această zi să fie formată din 12 ore de serviciu, ca mai apoi restul timpului să îl dedic familiei, odihnei și, dacă mai rămâne timp, să fac ceva recreativ pentru sufletul meu, cum îmi place să spun.
Reporter: Mai aveţi timp şi pentru familie, pentru activităţi deconectante alături cei dragi?
Dr. Aura Obrocea: În general, fac eforturi mari după serviciu să am timp și momente de deconectare alături de familie și cei dragi. Asta înseamnă de multe ori să amân sau să scurtez perioadele de odihnă, după o zi solicitantă.
Reporter: Aveţi o meserie solicitantă. Familia vă înţelege, vă susţine?
Dr. Aura Obrocea: Familia mă înțelege, deși uneori simt că este greu și manifestă nerăbdare pentru întoarcerea mea acasă. Am susținerea lor, de multe ori ridicându-mi moralul când se acumulează stres.
Reporter: Care este cea mai mare satisfacţie a dumneavoastră?
Dr. Aura Obrocea: Cea mai mare satisfacție a mea este faptul că după munca depusă reușesc să stabilizez pacienții critici și să aibă o evoluție favorabilă. Uneori, datorită investigațiilor amănunțite descopăr lucruri mai grave despre care pacientul nu avea idee când s-a prezentat în UPU, dar îndrumându-l corespunzător îi salvez viața.
Reporter: Dar cea mai mare dezamăgire care este?
Dr. Aura Obocea: Cea mai mare dezamăgire este în situația în care, deși depun toate eforturile, pacientul nu poate fi salvat.
Reporter: Din experienţa dumneavoastră, cum aţi descrie relaţia medic-pacient?
Dr. Aura Obrocea: Relația medic – pacient trebuie să fie una de respect, dar în viața reală există și excepții, pe care le încadrez în categoria „accidente”, neschimbând calitatea actului medical (pacienți agresivi, aparținători iritați).
Reporter: Vi s-a întâmplat să aveţi parte de pacienţi, ori aparţinători, recalcitranţi sau violenţi? Cum gestionaţi astfel de situaţii?

Dr. Aura Obrocea: De multe ori există astfel de situații, deoarece în fața agravării stării de sănătate a unui membru al familiei, majoritatea oamenilor devin irascibili. Uneori situația de urgență nu ne permite să explicăm imediat care este starea pacientului, deoarece trebuie să acordăm primul ajutor și abia apoi putem face asta.
Alteori pacienții sunt agresivi fără motiv, sau aflați în stare de ebrietate, cu boli psihice, dar încerc cu calm să înțeleg starea în care se află și să explic de ce se acționează într-un fel sau ce se va întâmpla cu pacientul.
Reporter: Care credeţi că sunt minusurile sistemului nostru sanitar? Dar plusurile?
Dr. Aura Obrocea: Minusurile sistemului sunt în principal deficitul de personal, faptul că numărul de pacienți în UPU variază mereu, niciodată nu știm câți se vor prezenta și gravitatea lor.
Reporter: Ce credeţi că ar trebui făcut, astfel încât sistemul de sănătate să fie îmbunătăţit?
Dr. Aura Obrocea: O mai bună colaborare, suplimentarea personalului, a tehnicilor noi și moderne de investigație și aducerea unor medici tineri și din specialitățile care lipsesc din unitatea noastră sanitară; astfel s-ar îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite în județul nostru.
Reporter: Care este cea mai mare dorinţă a dumneavoastră, în plan profesional şi personal?
Dr. Aura Obrocea: În plan profesional doresc să fiu mereu cea mai bună, să nu îmi pierd dorința de a excela mereu.
Și pe plan personal îmi doresc să mă bucur de familie, să fiu mereu sănătoasă, să pot călători și să îmi satisfac micile bucurii.
Reporter: Ce sfaturi le daţi tinerilor care vor să urmeze o carieră de medic?
Dr. Aura Obrocea: Facultatea de medicină este cea mai frumoasă și oferă multe satisfacții pe plan profesional și sufletesc.
A consemnat Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. O țață… care habar nu are de capul ei, bunica mea a avut ghinionul sa pice in UPU pe mâinile ei.. azi vorbesc despre ea la trecut, datorită faptului ca in coma fiind, doamna doctor era mai preocupata sa se certe decât sa își facă meseria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.