Pe 5 octombrie a fiecărui an serbăm „Ziua Mondială a Educației” și le mulțumim tuturor celor care au contribuit la educația noastră, de la grădiniță și clasele primare până la facultate. Toate cadrele didactice care au sfătuit și îndrumat de-a lungul anilor mii de elevi merită aprecierea lor.
UNESCO a desemnat această zi, începând cu anul 1994, ca fiind Ziua Mondială a Educației pentru a marca semnarea „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” în 1966. Recomandarea semnată atunci împreună cu recomandarea din 1997 privind învățământul superior reprezintă principalul cadru de referință în ceea ce privește responsabilitățile și drepturile cadrelor didactice la scară globală. În România se marchează din 1996.
Educația este șansa fiecăruia la evoluție, iar succesul individual aduce beneficii întregii comunități. Prin fiecare ciclu de învățământ absolvit, prin cursuri de calificare, programe de internship și voluntariat și schimburilor de experiență la nivel internațional este asigurată reușita fiecăruia, precum și a societății în ansamblu.
Pentru a sărbători această zi specială, multe școli și licee aleg să facă o activitate extra-școlară împreună cu profesorii lor. Așa a făcut și Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu-Jiu. Doamna director Bîzocu Codruța Nicoleta a invitat o delegație de la A.N.C.E. „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj și un reprezentant de la Protecția Mediului. Delegația de la Cultul Eroilor Gorj a fost alcătuită din prof. univ. dr. Ion Mocioi, lt. col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel – vicepreședinte și lt. col. (r.) Gheorghe Bușe – secretar executiv.
În prezența a peste 100 de elevi și câteva cadre didactice, doamna directoare a prezentat scopul acestei activități și invitații.
Domnul prof. univ. dr. Ion Mocioi a ținut o adevărată lecție de istorie referitoare la Centenarul Marii Uniri. Modul de realizare și jertfa românilor, în mod special a Armatei României pentru cauza acestui ideal. A povestit elevilor și despre operele genialului sculptor gorjean Constantin Brâncuși, amintind despre Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” realizat anume pentru slăvirea eroilor gorjeni din Primul Război Mondial, care, anul acesta, pe 27 octombrie, va fi sărbătorit cu mare fast, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la inaugurare, inclusiv prin participarea președintelui României.
Domnul lt. col. (r.) Gheorghe Bușe a prezentat volumul de poezii al domnului Florian Saioc intitulat „La centenarul Marii Uniri – poemele reîntregirii” din care a recitat poemul „Eroica pildă” și „Ultima dorință”. A făcut referiri la activitatea Asociației și în mod special a Filialei Gorj. Împreună cu lt. col. (r.) Ghindă Ovidiu-Gabriel a prezentat programul educațional „Regimentul Gorj. Nr. 18 Tudor Vladimirescu – itinerar istoric 1916 – 1918”, arătându-le celor prezenți, Drapelul de Luptă al R. 18.Gorj „T.V.” și posterul realizate în acest scop, dar și Drapelul Filialei Gorj a A.N.C.E. „Regina Maria”. La finalul activității noastre am prezentat un film documentar despre istoricul Asociației. Elevii au fost receptivi și ne-au răsplătit cu aplauze intervențiile noastre și foarte atenți la filmul documentar.
În continuare, fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, Gheorghe Fometescu, a vorbit celor prezenți despre importanța colectării deșeurilor, fiind de părere că, cea mai mare contribuție o are comportamentul fiecărei persoane: „Deși, există infrastructura necesară gestionarii selective a deșeurilor lipsește de cele mai multe ori voința omului, a cetățeanului, de a utiliza mecanismele puse la îndemână, ceea ce creează un impact negativ asupra mediului. Atunci când aruncăm la întâmplare un ambalaj, ar trebui să ne gândim că poate foarte multe persoane fac același lucru în acel moment, contribuind astfel la degradarea mediului. În felul acesta, ajutăm la poluări majore și de aici consecințele inevitabile asupra oamenilor și animalelor”.
La final, în cancelaria doamnei director am încheiat un protocol de colaborare prin înființarea unui Cerc „Cultul Eroilor” și în această unitate școlară. Comitetul de conducere a acestui cerc este următoarea:
1. Bîzocu Codruța Nicoleta (director) – președinte de onoare;
2. Mergea Teodor (profesor de istorie) – președinte executiv;
3. Mustățea Doina (profesor de istorie) – vicepreședinte;
4. Băbeanu Teodora Gabriela (profesor de limba și literatura română) – vicepreședinte;
5. Băluță Daniela Carmen (profesor discipline tehnice) – membru;
6. Cârstea Georgeta (profesor discipline tehnice) – membru;
7. Zestroiu Simona (bibliotecar) – membru;
8. Mischie Andrei (elev clasa a XI-a B) – membru;
9. Popescu Roxana (elev clasa a XI-a B) – membru;
10. Becheanu Ermina (elev clasa a XI-a A) – membru;
11. Croitoru Marian (elev clasa a XI-a A) – membru;
12. Iordache Miruna Ștefania (elev clasa a XI-a A) – membru;
13. Brânzan Ana Maria (elev clasa a XI-a B) – membru.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al A.N.C.E.„R.M.” Gorj