Băncile nu au cui să dea credite

399
ghiseu-bancaBăncile nu au cui să dea credite pentru că firmele care au nevoie de bani sunt „aproape moarte”, iar populaţia nu are încredere în sistemul bancar, a declarat, vineri, Dorothea Nicolae, regional director la Credit Europe Bank. Declaraţia a fost făcută în nume personal şi nu reprezintă poziţia Credit Europe Bank, se arată într-un comunicat al băncii.

Dorothea Nicolae a apreciat că reluarea creditării va avea loc doar după ce populaţia va avea din nou încredere în bănci. „Piaţa îşi va reveni dacă îşi va reveni segmentul de retail al creditării. După ce vor fi cereri de credite de consum, de retail, ipotecare, băncile vor începe să crediteze dezvoltatorii imobiliari, firmele”, a mai spus Nicolae Dorothea.
Totodată, „Băncile preferă să renegocieze creditele decât să prescrie ipotecile. Toată lumea renegociază creditele, pentru că valoarea proprietăţilor a scăzut din cauză că s-au redus chiriile şi au crescut randamentele. Din acest motiv sunt disponibile spre vânzare puţine active sau companii neperformante”, a declarat la un seminar, Gijs Klomp, managing partner ING Real Estate Management.
Pe de altă parte, Mihai Dadoiu, managing associate al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, a arătat că piaţa finanţărilor a suferit transformări radicale în ultimul an.
„Astfel, piaţa finanţărilor structurate pe principii de project finance a suferit transformări radicale, ca număr de tranzacţii, ca sume pe care băncile le alocă proiectelor şi din punctul de vedere al industriilor în care sunt dezvoltate asemenea proiecte. S-a făcut o trecere accelerată de la finanţările sindicalizate ale proiectelor imobiliare în valoare de sute de milioane de euro pe proiect, la finanţări mai mici, cu preponderenţă în domeniul energetic”, a spus Dadoiu.
Selecţie realizată după Mediafax de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here