MAPDR estimează că producţia de vinuri DOC va fi în acest an cu 10% mai mare decât în 2008

477
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) estimează pentru 2009 o producţie de vinuri cu denumire de origine controlată (DOC) de 480.000 hectolitri, cu 10% mai mult faţă de anul trecut, când a fost de 437.000 de hectolitri, potrivit datelor furnizate de MAPDR.

“Preconizăm o creştere a producţiei de vin datorită faptului că în acest an avem condiţii climatice favorabile culturii viţei de vie, care au condus la coacerea mai devreme a strugurilor şi acumularea unei cantităţi ridicate în zaharuri”, a declarat directorul general din cadrul MAPDR, Daniel Botănoiu. România a exportat în primele cinci luni ale anului curent o cantitate de 5.600 hectolitri vin DOC, cu 8% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, când cantitatea exportată a fost de 6.100 hectolitri. De asemenea, valoarea vinului exportat în primele cinci luni ale anului în curs a fost de 745.000 euro, cu circa 25% mai puţin faţă de valoarea totală din aceeaşi perioadă a anului trecut (988.000 euro). Principalele ţări în care s-a realizat exportul au fost Danemarca, Italia, Spania şi China.
De asemenea, cantitatea de vin DOC importată în primele cinci luni din 2009 a fost de 3.500 hectolitri, cu o valoare de 1,046 milioane euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au importat 10.900 hectolitri (1,928 milioane euro).
Principalele ţări din care s-a realizat importul sunt Franţa, Italia, Ungaria şi Spania. Potrivit MAPDR, scăderea exportului şi a importului de vinuri DOC este determinată de reducerea cererii de vinuri pe piaţa externă şi internă, ca urmare a crizei economice.
Suprafaţa de viţă-de-vie autorizată pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlată s-a diminuat în anul 2008 cu 15% faţă de anul precedent, din cauza înlocuirii viţei bătrâne cu viţă tânără, prin programul de reconversie/restructurare, potrivit datelor furnizate NewsIn de Oficiul Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV).
Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, a declarat că un alt motiv al scăderii suprafeţei cultivate cu viţă-de-vie pentru vinurile cu denumire de origine controlată este faptul că viticultorii renunţă la producerea vinurilor DOC şi preferă vinurile cu indicaţie geografică, pentru a evita birocraţia obţinerii autorizării DOC pentru suprafaţă şi pentru producţie. În plus, acesta a adăugat că, în ultimii ani, potrivit trendului impus de alte state, producătorii de vin se orientează către vinurile proaspete, care sunt consumate după un an-doi.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.