Guvernul trimite bugetarii în concediu fără plată

445

bugetariConform declaraţiilor ministrului Economiei, Adriean Videanu, bugetarii vor avea zece zile de concediu fără plată, ca măsură a Guvernului de reducere a cheltuielilor, ceea ce va însemna o reducere a salariilor lor cu 4% până la sfârşitul anului. Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că această decizie va atrage o reducere a cheltuielilor de personal cu circa 1,5 miliarde lei.

Guvernul trebuie să economisească peste un miliard de euro pentru a putea limita deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cât este calculat să ajungă fără aceste măsuri.
Astfel, Pogea a explicat că, pe de-o parte, veniturile bugetare vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din impozitul minim. Pe de altă parte, la nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fără plată pentru personalul bugetar, de câte 10 zile, „sau timp liber corespunzător”.
Totodată, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din „înlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător”.
Pe partea de bunuri şi servicii, cheltuielile vor fi tăiate cu 2,485 miliarde lei, „excepţie făcând bunurile şi cheltuielile materiale din domeniul sănătăţii”, a explicat ministrul finanţelor.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here