La sfârşitul anului îşi încetează efectul actul normativ prin care Guvernul putea acoperi 45% din costul combustibilului pentru producerea energiei termice. Tot la sfârşitul anului au loc şi alegeri prezidenţiale.
La nivel naţional, sunt încălzite în sistem centralizat 1,64 milioane de apartamente, dintre care 571.000 în Bucureşti. O măsură pe care Guvernul se gândeşte să o ia, se referă la ştergerea datoriilor. Executivul vrea să ceară acordul Comisiei Europene (CE) pentru a anula datoriile acumulate, până în 2009, de 35 de centrale de energie termică (CET), de peste un miliard de lei, şi să compenseze alte datorii ale acestora, dar şi ale firmelor de transport local, în valoare de 185 milioane de lei, cu sume neacordate din buget.
Centralele au creanţe în sumă totală de 1,12 miliarde de lei care trebuie încasate de la populaţie (507,2 milioane lei), agenţi economici (113,8 milioane de lei), instituţii publice (44,6 milioane de lei) şi bugetul local (subvenţii în valoare de 458,8 milioane de lei).
Pe de altă parte, au şi datorii în sumă totală de 2,19 miliarde lei: la bugetul de stat (534,1 milioane de lei), bugetul local (32 milioane de lei) şi furnizorii de combustibil (1,62 miliarde lei). Diferenţa de 1,067 miliarde lei dintre obligaţiile de plată şi creanţele de încasat se reflectă în pierderile înregistrate de unităţi, au declarat surse oficiale.
O altă soluţie, dar care se va derula pe termen mai lung, se referă la asigurarea termoficării în municipiile unde există CET-uri, prin construirea unor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara, recent, că vor fi realizate proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă în care vor fi implicate Romgaz şi comunităţile locale. „În acest sens, o asociere cu Gazprom poate să constituie un suport extraordinar pentru realizarea de contracte de colaborare la nivelul municipalităţilor pentru cogenerarea de înaltă eficienţă”, a explicat Videanu.
De altfel, Consiliul Concurenţei a avizat, la mijlocul lunii iulie, măsurile de ajutor de stat conţinute de Proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă. Bugetul schemei este de circa 17,23 miliarde de lei pentru perioada 2010-2023, numărul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenţi economici. De remarcat, conform Programului de iarnă anunţat de Ministerul Economiei, producătorii de energie electrică şi termică din coordonarea ministerelor Economiei (ME) şi Administraţiei şi Internelor (MAI) vor avea nevoie de 4,278 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro) pentru achiziţia combustibililor necesari functionării în perioda de iar-nă 1 octombrie 2009-31 martie 2010. Termocentralele din subordinea MAI vor avea nevoie de 1,117 miliarde de lei. Pe de altă parte, OG 36/2006, prin care 45% din costurile determinate conform reglementărilor în vigoare, pentru combustibilul propriu folosit pentru producerea energiei termice destinate populaţiei sunt suportate de la bugetul de stat îşi încetează aplicabilitatea. Iar Comisia Europeană nu pare dispusă să mai accepte subvenţii, adică ajutor de stat, pentru producători, ci numai direct pentru persoanele vulnerabile.
Sorin MILCU