HISTORIA MAGISTRA VITAE – Simpozionul „File de Istorie Contemporană. Rezistența la comunism, Motru 1981”

469

Miercuri, 30 octombrie 2013, Casa de Cultură a municipiului Motru a găzduit Simpozionul „File de istorie contemporană. Rezistența la comunism, Motru 1981”, organizat de Colegiul Tehnic Motru și Colegiul Național „George Coșbuc” în semn de omagiu adus minerilor implicați în revolta de atunci. Manifestarea s-a bucurat de prezența autorităților locale, mai multor istorici gorjeni, elevi și profesori motreni.

În perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, acţiunile revendicative şi revoltele colective au fost puţine. Din păcate, însă, nici acestea nu sunt cunoscute în totalitate. Regimul Ceauşescu a fost serios zdruncinat de trei revolte muncitoreşti importante: Greva minerilor de la Lupeni din august 1977, Revolta minerilor de la Motru din octombrie 1981 şi Revolta muncitorilor braşoveni din noiembrie 1987. Dacă mişcarea minerilor din Valea Jiului şi răzvrătirea muncitorilor din Braşov au făcut obiectul unor cercetări ample, cele întâmplate la Motru în 1981 sunt trecute sub tăcere, doar istoricul gorjean Gheorghe Gorun, aplecându-se cu acribie și responsabilitate asupra acestui subiect.
Cauzele revoltei minerilor motreni au fost multiple: condiţiile inumane de muncă, epuizarea fizică şi psihică a oamenilor, presiunile venite din partea securităţii şi miliţiei, altfel spus: foamea, frigul, frica și accidentele frecvente de muncă. Totuşi, decretul 313 din 17 octombrie 1981, de raţionalizare a pâinii, potrivit căruia un miner primea doar 400 grame de pâine zilnic, insuficient pentru întreaga familie, constituie cauza principală a revoltei minerilor gorjeni. Pentru întâia oară s-a strigat: „Jos Ceauşescu, Jos comunismul!”. În urma acestei revolte au fost arestați oficial nouă dintre liderii minerilor, torturați şi anchetaţi în Bucureşti de securitate şi anchetatori militari, apoi condamnaţi la pedepse mult mai grele decât minerii din Valea Jiului sau muncitorii din Braşov, de către un complet de judecată al Tribunalului Militar Timişoara, deplasat special pentru ei la Bucureşti. După căderea regimului comunist au fost declarați deținuți politic.

Revolta minerilor de la Motru, rememorată celor tineri de martori și participanți la evenimentele din 1981
Despre evenimentele din urmă cu 32 de ani au luat cuvântul în cadrul Simpozionului „File de istorie contemporană. Rezistența la comunism, Motru 1981”, istorici, martori și participanți la revoltă, elevi și profesori. Manifestarea a fost organizată în semn de omagiu adus minerilor implicați în revolta de atunci, la inițiativa doamnei prof. ing. Niculina Chițulescu, director al Colegiului Tehnic Motru, alături de Colegiul Național „George Coșbuc”, Primăria Municipiului Motru, Casa de Cultură și Poliția Municipiului Motru. Prezent la simpozion a fost și primarul municipiului Motru, ing. Dorin Hanu, un iubitor al istoriei și trecutului motrean, cel care a și felicitat organizatorii acestui eveniment.
Directorul Casei de Cultură a municipiului Motru, Daniel Popescu, a deschis lucrările simpozionului, apreciind activitățile educative desfășurate în colaborare cu școlile motrene, iar prof. Vasile Lupu și ing. Romulus Modoran au rememorat evenimentele din urmă cu 32 de ani. Elevii prezenți la simpozion au ascultat cu atenție evocările celor doi participanți la evenimente și au prezentat o serie de materiale realizate în cadrul orelor de istorie (Schirloiu Oana Mădălina, Dogaru Bogdan, Parpală Georgiana, Fîget Mădălina, Crăciun Mirela, Molnar Gabriela, Andree Burtea ș.a.).
Eleva Arjocu Tabita ne-a mărturisit că: „Organizarea acestui simpozion este foarte importantă pentru că și noi, cei tineri, care nu am trăit acele vremuri, am avut ocazia să aflăm detalii despre o perioadă importantă din istoria locală, perioadă în care au avut loc multe evenimente din care noi ca generație avem de învățat. Unitatea care a existat între mineri m-a impresionat și consider că și noi ar trebui sa ne însușim aceste valori pentru a fi pregătiți să luptăm pentru libertatea noastră, să ne amintim trecutul și să învățăm din el.”

Nevoia de simboluri și repere
Profesorul de istorie Nicolae Negrea de la Colegiul Național „George Coșbuc” a subliniat importanța evenimentelor din toamna anului 1981, declarând că este necesar a se acorda o mai mare atenție Revoltei minerilor de la Motru, printr-un memoriu adresat Institului de Investigare a Crimelor Comunismului din România și chiar menționarea acesteia în manualele de istorie. Prezent la simpozion din partea Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, prof. Andrei Popete-Pătrașcu și-a exprimat susținerea față de acest demers și abordarea subiectului în cadrul unei viitoare ședințe a Biroului Național Executiv al S.S.I.R., remarcând implicarea deosebită a tuturor factorilor pentru reușita simpozionului la care au participat profesorii Amalia Dobre, Ilie Tudosie, Falcău Elena, Crăciunescu Mihaela, Georgescu Corina și Delia Doman. Aceasta din urmă, consilier educativ la Colegiul Tehnic Motru a apreciat implicarea profesorilor, elevilor și a comunității în desfășurarea manifestări, iar coordonatoarea elevilor, prof. Amalia Dobre a adus mulțumiri întregii echipe cu care a colaborat pentru reușita acestui simpozion. Alături de cadrele didactice motrene la simpozion a participat și prof. dr. Maria Cochină de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. La încheierea simpozionului, doamna prof. Niculina Chițulescu, directorul Colegiului Tehnic Motru, ne-a declarat că „Este de datorita noastră, a educatorilor, să aducem în atenția elevilor evenimente, fapte, pe care ei nu le-au trăit, dar despre care este bine să știe. Avem copii buni, dornici de cunoaștere, dar depinde de noi în primul rând să reușim să îi atragem în astfel de activități.”
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here