Șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj, beneficiar de gradație de merit! – Un profesor de la Palatul Copiilor, cu plângere penală împotriva lui Ișfan

1374

Profesorul Ion Elena, fost director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Gorj, i-a făcut o plângere penală, la Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, inspectorului școlar general Ion Ișfan, pe motiv că șeful educației județene și-ar fi depus ilegal dosar de gradație de merit în sesiunea ce tocmai s-a încheiat. În opinia profesorului de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu, Ișfan s-ar face vinovat de fals în declaraţii, uz de fals, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu pentru că a solicitat să i se majoreze salariul cu 25% pentru următorii cinci ani, cerând gradație nu pentru funcția de conducere ocupată, ci pentru cele doar două ore de matematică pe care le are în program. Ion Ișfan a considerat însă că acuzele lui Elena sunt aberante, deoarece și, în opinia sa, în calitate de profesor de matematică putea solicita și el această gradație de merit.

Șeful IȘJ Gorj, Ion Ișfan, este unul dintre cei 17 profesori de matematică din județ, care va beneficia de gradație de merit, începând cu luna septembrie a acestui an. Gradația de merit înseamnă o majorare cu 25% a salariului său, timp de cinci ani de zile. Dosarul inspectorului general a fost notată cu 79,80 de puncte, deși Ișfan și-a estimat că va fi punctat pe dosar cu 92 de puncte. Lista cu beneficiarii gradațiilor de merit se află în prezent, la aprobare, la Ministerul Educației.

Ișfan, pe listă doar la avizierul IȘJ Gorj!
Lista cu beneficiarii de gradații de merit din Gorj, din această sesiune, nu a fost publicată pe site-ul IȘJ, în ciuda faptului că inspectorul general se laudă cu transparența decizională, iar alte inspectorate școlare din țară au publicat listele pe site-urile proprii. A apărut însă la avizierul IȘJ, iar pe listă apare și Ion Ișfan, nu în calitate de inspector general, ci de profesor de matematică la Liceul Roșia Jiu. Prezența lui Ișfan pe lista beneficiarilor de gradații de merit a stârnit reacții negative în rândul profesorilor, mai ales al celor de matematică, cel de-al 18 dascăl din listă, care avea între 16-28-25 de ore de matematică la catedră, fiind scos din schemă pentru ca inspectorului general să i se majoreze salariul oricum mare.

Plângere penală la IȘJ Gorj!
Profesorul Ion Elena, cel care a condus CJRAE timp de patru ani de zile, în perioada 2012-2016, acesta fiind anterior inspector școlar timp de nouă ani de zile, a luat hotărârea de a contesta gradația lui Ișfan la Ministerul Educației. Elena, în prezent profesor la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, a mers chiar mai departe și i-a făcut o plângere penală lui Ișfan, dosarul aflându-se în lucru la unul dintre serviciile specializate ale IPJ Gorj((Dosar nr.2525/P/2018 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu). “Vă rog să declanşaţi cât mai urgent o acţiune de verificare şi cercetare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj prin care să constataţi dacă numitul Işfan Ion, ocupant al funcţiei de inspector şcolar general, a depus dosar pentru obţinerea gradaţiei de merit în sesiunea 2018. Solicit aceasta, deoarece există suspiciunea încălcării legii prin săvârşirea în acest caz a mai multor infracţiuni precum: fals în declaraţii, uz de fals, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu’’, scrie în reclamație Elena, acesta făcându-și publică solicitarea pe pagina sa de socializare. Profesorul a explicat că i-a făcut plângere penală lui Ișfan, deoarece, în opinia acestuia, șeful IȘJ Gorj nu avea dreptul să solicite astfel majorarea chenzinei lunare. “Profesorii de matematică din Gorj au 16 ore la catedră, 18 sau chiar 25 însă au fost dați la o parte de Ișfan care predă, mult spus, două ore de matematică. Știți bine că presa a sesizat că nu își face nici măcar aceste ore și nici nu semnează în condică pentru ele. Cu toate acestea, va lua, de luna viitoare, gradație de merit pentru orele nefăcute de matematică. Am cerut Ministerului Educației, în scris, să nu aprobe lista de beneficiari ai gradațiilor, să-l scoată pe Ion Ișfan din rândul beneficiarilor și să trimită o echipă la Inspectoratul Școlar să verifice cum i s-a aprobat acestuia dosarul. Îl acuz pe Ișfan de fals în declaraţii, uz de fals, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu și aștept ca organele de poliție să-și facă treaba. Eu am fost deja chemat la IPJ pentru declarații”, a spus profesorul Ion Elena.

Dosarul trebuia respins
Reclamantul mai este de părere că Işfan Ion nu avea dreptul să participe la Concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit sesiunea 2018, dar înscriindu-se la concurs acesta ar fi încălcat cu bună ştiinţă OMEN nr. 3633/03.05. 2018 pentru aprobarea metodologiei şi criteriilor privind acordarea gradaţiei de merit personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat în sesiunea 2018. “Dacă şi-a constituit dosarul de gradaţie şi l-a depus la secretariatul inspectoratului şcolar pentru participarea la concurs înseamnă că a avut intenţia de a încălca legea. Concret, acesta a încălcat art. 5, alin. (1), punctul a, din metodologie, care prevede că „la concursul de acordare a gradaţiei de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani, cu calificativul «Foarte bine» în fiecare an şcolar din perioada evaluată”, respectiv intervalul de timp cuprins între 1 septembrie 2012 – 31 august 2017. Vă rog să verificaţi dacă la dosarul lui Işfan Ion există o adeverinţă care să confirme că acesta a obţinut calificativul „Foarte bine” în funcţia de inspector şcolar general, pentru perioada evaluată, adică cei cinci ani, 2012-2017”, a mai spus Ion Elena. “Işfan nu poate îndeplini această condiţie eliminatorie pentru înscrierea în concurs, deoarece activitatea lui ca inspector şcolar general a fost apreciată de MEN cu calificativul “Bine”, în anii şcolari 2015-2016 şi 2016-2017, astfel că pe intervalul de timp specificat mai sus el a obţinut trei calificative de “Foarte bine” şi două de “Bine”, faţă de cinci calificative de “Foarte bine” de care ar fi avut nevoie pentru a avea drept de participare la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit’’, a completat profesorul.

Elena crede că s-a ocolit legea
“Acesta încearcă ocolirea legii, interpretând în mod arbitrar art. 5, alin. (2) din metodologie şi îşi depune dosarul ca profesor de matematică, la specialitatea matematică, el având funcţia de bază la Liceul Roşia-Jiu, unde s-a titularizat cu o medie ce depăşeşte cu câteva zeci de sutimi nota 5, obţinută după contestaţie. Pentru obţinerea gradaţiei de merit, acesta trebuia să se înscrie numai la specialitatea “personal didactic de conducere, îndrumare şi control”, conform art. 7, alin. (2), punctul g, din metodologie, nu la specialitatea de bază (profesor de matematică), deoarece documentele ce compun dosarul nu reflectă activităţi şi rezultate în specialitatea matematică’’, a completat reclamantul, care a cerut poliției să facă investigațiile cu celeritate, până când lista cu beneficiarii gradației de merit va ajunge la Ministerul Educației. Documentul se află însă pe masa ministrului deja.

Ișfan spune că acuzele nu sunt fondate!
Inspectorul general a considerat încă din momentul în care dosarul său nu era aprobat că acuzele lui Ion Elena nu sunt fondate. Acesta a menționat pentru Gorjeanul că avea dreptul să obțină gradație de merit și pentru matematică. Acesta a recunoscut că are un conflict cu fostul director al CJRAE, apărut din momentul în care Ion Elena a fost înlocuit din funcție. “Cine spune că nu am dreptul? Ion Elena? Pot să cer gradație de merit pentru matematică. Ce spune el sunt doar aberații”, a declarat Ion Ișfan. Problemele lui Ion Elena cu Ișfan au început însă din toamna anului 2015, urmare a unor discuții contradictorii între directorul CJRAE și inspectorul general școlar, acestea având la bază lucruri de natură profesională și diferende privind viziunea în educație. Relațiile dintre cei doi nu s-au îmbunătățit în următorii ani, Elena fiind notat cu zero la dosarul de gradație de merit de anul trecut. Gradaţia de merit se atribuie începând cu data de 1 septembrie 2018 și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Aceasta se acordă prin concurs pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani, potrivit Legii educației.

ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.