Ponta: “Guvernul va plăti o comisie independentă pentru analizarea lucrărilor de la Poarta Sărutului”

349

Victor Ponta, premierul României, a vizitat, sâmbătă, Poarta Sărutului pentru a vedea la faţa locului cum stau lucrurile după scandalul naţional iscat pe tema curăţării neconforme a operei brâncuşiene. Ponta a fost însoţit şi de directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru. Acesta din urmă a spus că întreg scandalul este o minciună sfruntată. Premierul a promis ca va plăti cu fonduri de la Guvern o comisie formată din specialişti din Franţa şi România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător.

Scandalul iscat în jurul lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului a făcut înconjurul ţării şi chiar a depăşit graniţele. Premierul Victor Ponta a sosit şi el la Târgu-Jiu pentru a vedea cum arată acum opera lui Brâncuşi. Pentru că nu este expert, Ponta a promis că va plăti specialişti pentru a face o analiză a situaţiei Porţii Sărutului. „O să plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul (Ministerul Culturii n.r) sau ţine cu ceilalţi, o să vină încoace, o să evalueze, dacă s-a făcut prost, luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie n-am, că aşa ne dăm cu părerea, ne uităm, chiar nu suntem specialişti. O să luăm profesori şi din Franţa şi din România, că aşa la ochi ne uităm şi ne dăm cu părerea. Dacă e cineva care a greşit, dacă a făcut fără autorizaţie, sigur că îi tragem la răspundere, dacă n-a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat. Să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului şi înţeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparaţia”, a declarat primul ministru.

Muraru: „Aceasta este culoarea naturală a travertinului”
Prezent la Târgu-Jiu a fost şi directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, care a declarat că recepţia tehnică a lucrărilor efectuate la “Poarta Sărutului” a fost semnată vineri. Acesta i-a explicat premierului că lucrările s-au desfăşurat conform legii şi că nu există motive de îngrijorare. „I-am spus primului ministru înainte de a veni aici că pun garanţie funcţia mea, îmi pun demisia pe masă. Poarta a fost curăţată după zece ani în care s-au făcut spălări când şi când. Vreau să vă spun că au existat doi diriginţi de şantier; aşa s-a cerut de către constructor, pentru că se ştia că este un scandal în jurul acestui om; a fost un diriginte de şantier de la Bucureşti şi unul de aici, un pictor restaurator şi oameni cu 10-20 de ani în spate de expertiză pe monumente istorice. Institutul Naţional al Patrimoniului are 150 de monumente numai anul acesta în finanţare. Niciodată nu o să găsiţi un scandal cu referire la un asemenea obiectiv”, a menţionat Muraru. În plus, Muraru le-a mai declarat jurnaliştilor că e regretabil că au fost atraşi în acest scandal: „Îmi pare rău pentru mass-media că a intrat în acest joc, al unui om care a încercat să deturneze o procedură de achiziţie publică. Nu i-a mers şi a creat gratuit acest scandal. Interesul lui era să-şi atribuie lucrarea şi spune la toată lumea că el e singurul abilitat să facă aşa ceva. Minciuni! Orice firmă care face restaurări de piatră poate lucra pe un asemenea obiectiv. Au fost trimise cereri de oferte la cel puţin cinci companii. Firma care a lucrat aici a dat un deviz mai mic decât suma alocată şi omul acesta a dus primul deviz la 860.000 de lei, ştiind că primul ministru, Guvernul, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat de la începutul anului în jur de 400.000 de lei. Institutul Naţional al Patrimoniului, în cel mult două săptămâni va depune plângere penală pentru calomnie împotriva acestui om”.
Cât priveşte aspectul actual al Porţii, directorul general al INM a precizat: „Culoarea aceasta este culoarea naturală a travertinului, după ce a fost curăţat de praf; nu s-a folosit nici un turbo-jet; acelea erau imagini din iulie şi erau făcute de o firmă care a fost contractată de Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”; şi procedeul acela era corect şi se face în toată Europa: în Germania, în Italia şi peste tot. Cum credeţi că un astfel de monument se poate deteriora de la un jet de apă!? Este o minciună sfruntată a unui om frustrat, care nu a reuşit să-şi atribuie pe nedrept o lucrare plătită din bani publici”.

Nichifor: „Este un scandal inutil”
Istoricul Gheorghe Nichifor a spus că întreg scandalul legat de Poarta Sărutului nu-şi are rostul. „Este un scandal inutil. Nu avem nevoie de aşa ceva! Lucrurile bune trebuie promovate şi nu trebuie să fie viciate de astfel de atitudini”, a menţionat istoricul Gheorghe Nichifor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here