Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul județului nostru, 32 de copii sunt diagnosticați cu malnutriție. Dintre aceștia, trei au doar sub un an. Malnutriția apare la copii de vârste mici din cauza alimentaţiei deficitare şi afectează toate organele, provocând oprirea creşterii şi dezvoltării copilului.
La ora actuală, peste 30 de copii din Gorj sunt diagnosticați cu malnutriție, dar statistic vorbind, de la an la an scade numărul acestora. Astfel, la sfârșitul lui 2014, în evidenţa DSP Gorj se aflau 76 de copii diagnosticaţi cu malnutriţie. Alţi 47 au intrat în evidenţă, pe parcursul anului 2015, timp în care o parte din ei au ieşit din evidenţele DSP. În 2016, au intrat în evidențele medicilor 31 de cazuri, la sfârșitul anului rămânând 46 de cazuri, pentru ca la sfârșitul anului 2017 să rămână în evidențe 42 cazuri. În primul trimestru al anului 2018, numărul cazurilor a ajuns la 32. „În primul trimestru al anului în curs, au intrat în evidențe două cazuri noi, și au ieșit 12, total cazuri rămase în evidențele medicilor fiind 32”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Din cei 32 de copii diagnosticați cu malnutriție, 3 au sub un an, iar unul ditre ei a intrat în evidențele medicilor chiar în cursul primului trimestru al anului 2018.
Trebuie menționat faptul că spre deosebire de alte judeţe, Gorjul stă bine în privinţa cazurilor de malnutriţie proteino-calorică. Totuşi, specialiştii spun că, din păcate, numărul acestora a cunoscut o uşoară creştere. Malnutriţia apare la copii de vârste mici din cauza alimentaţiei deficitare şi afectează toate organele, provocând oprirea creşterii şi dezvoltării copilului.
M.S.