Tragedie pe Jiu! A murit la rafting!

1073

Un ghid de rafting din București și-a pierdut viața, sâmbătă, la prânz într-o cursă pe care o avea cu mai mulți turiști pe râul Jiu. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, era un profesionist în domeniu, dar experiența și antrenamentele pe care le avea nu l-au scutit de probleme, el fiind, din fericire, singura persoană care și-au pierdut viața în incidentul ce a avut loc în Defileul Jiului. Cursa de rafting la care participa Arthur Laurențiu Manea era menită să marcheze deschiderea sezonului de rafting pe Jiu pe acest an, dar și să atragă atenția asupra pericolului dispariției râului dacă vor continua lucrările la hidrocentralele care sunt deja aproape finalizate. O firmă din Timișoara și o alta din București au venit cu turiști din diverse colțuri ale țării, prin proiecte separate, pentru a se bucura de apele învolburate ale Jiului.

Primii turiști care au intrat în apă au fost cei din Timișoara, cursa lor fiind una fără probleme. Bucureștenii de la Green Adventure au adus cu ei echipament modern de protecție a turiștilor, le-au făcut acestora instructajul vreme de aproape două ore, după care, spre prânz, 17 oameni s-au urcat în două bărci. În cea a ghidului Manea erau opt persoane, inclusiv el. Această barcă a pornit ultima și avea să nu mai ajungă niciodată la destinație cu ghidul său. Accidentul nefericit s-a produs pe raza județului Gorj, într-o zonă în care există săpat în munte tunelul de acces spre galeriile viitoarei hidrocentrale. Este zona în care albia Jiului este și la aproape 100 de metri sub nivelul șoselei ce străbate Defileul Jiului. Într-un cot cu un unghi drept barca dirijată de ghidul experimentat nu a făcut față apelor învolburate și s-a răsturnat. Din fericire, turiștii dornici de aventură s-au ținut de barcă și s-au salvat. Ghidul lor a fost singura persoană pe care nu a găsit-o nimeni imediat. Turiștii l-au recuperat pe Manea din apă și, așa cum s-au priceput ei, date fiind și condițiile extrem de dificile de relief, au încercat să îi acorde acestuia primul ajutor.

La mai bine de un sfert de oră de când îl aduseseră pe ghid la malul râului, jos, în prăpastie, turiștii deveniți salvatori de ocazie și-au dat seama că nu au nicio șansă să îl resusciteze pe acesta. Unul dintre ei a sunat la 112 și a dat alarma, un echipaj de Poliție și unul de la Ambulanță ajungând extrem de rapid în zonă. Agenții rutieri, cei cu mașina radar de la Bumbești Jiu, erau în patrulare și s-au deplasat prompt la locul solicitării, ei interesându-se dacă mai sunt și alte persoane care au nevoie de prim-ajutor. Au urmat momente extrem de tensionate, organizatorii cursei de rafting și câțiva dintre turiștii participanți la cursă făcând eforturi disperate pentru a urca prăpastia cu trupul aproape neînsuflețit al ghidului. Bărbatul a fost mutat în aval cu barca vreo 2 kilometri, într-o zonă în care prăpastia avea „doar” vreo 20 de metri, în speranța că va fi adus mai ușor la șosea, unde aștepta echipajul medical. În cele din urmă, Manea a fost predat echipajului de la Ambulanță, însă manevrele de resuscitare pe care medicii le-au făcut apoi vreme de aproape o oră au fost zadarnice. Un echipaj al pompierilor militari și două de la Salvamont au ajuns și ele în zonă, răspunzând apelului prin 112, dar nimeni nu a mai putut să îi fie de ajutor ghidului de rafting. Bărbatul din București a fost declarat mort, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs decesul său. Acesta este primul incident de acest gen care se produce la o cursă de rafting pe Jiu, incidentul anulând practic eforturile organizatorilor de a atrage atenția asupra pericolului de dispariție a râului prin construirea hidrocentralelor care au costat deja statul român 150 de milioane euro.
Gelu Ionescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.