Peste 600 de gorjeni suferă de cancer bronhopulmonar

1105

Cancerul bronhopulmonar sau carcinomul bronşic este o formă frecventă de cancer, o tumoră malignă la nivel pulmonar reprezentată de aglomerări de celule canceroase care împiedică funcţionarea normală a plămânului. Pe parcursul anului trecut, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul județului nostru s-au confirmat 61 de cazuri noi, la finalul anului rămânând în evidențele medicilor 607  gorjeni diagnosticați cu acest tip de cancer.

Cancerul bronhopulmonar apare preponderent la bărbaţi (de aproximativ 10 ori mai des decât la femei), în special după 40 de ani. În România, la bărbaţi carcinomul bronşic ocupă locul 2, după cancerul de prostată. Nu mai puțin de 607 gorjeni suferă de acest tip de cancer, 125 fiind femei, restul bărbați. ”Anul trecut au fost diagnosticați cu cancer pulmonar 84 de gorjeni. La sfârșitul anului au rămas în evidențe 591 de cazuri, 125 fiind femei”, a confirmat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Potrivit aceleiași surse, debutul cancerului bronhopulmonar este de obicei lent, se manifestă tardiv prin tuse continuă, expectoraţie mucoasă sau muco-purulentă, dificultate la respiraţie (dispnee), dureri toracice intense. Debutul poate fi şi acut, cu aspect de pneumonie sau de abces pulmonar. Aceste simptome sunt însoţite de scădere în greutate, tuse persistentă, alterarea stării generale, spută cu firişoare de sânge.

Fumatul, cauză principală
Specialiștii în sănătate publică spun că principala cauză a instalării cancerului bronhopulmonar este fumatul pasiv şi activ, dar și poluarea atmosferică şi a mediului de lucru, netratarea la timp a tuturor infecţiilor bronşice, boli pulmonare nemaligne preexistente, cum ar fi fibroză pulmonară idiopatică şi tuberculoza pulmonară. “Etiologia nu este cunoscută, dar este favorizată de fumat, substanţe radioactive, gudron, procese inflamatorii cronice pulmonare. Tumoarea este localizată mai frecvent în plămânul drept, în bronhiile mari şi lobii superiori. Odată constituită, formaţiunea tumorală se extinde în bronhie pe care, treptat, o obstruează”, spun medicii. Din tratamentele cancerului bronhopulmonar, chirurgia este cea mai eficientă, iar tratamentul medical este indicat în formele inoperabile din cauza metastazelor, vârstei înaintate, a complicaţiilor. Tratament chirurgical presupune: îndepărtarea tumorii, incluzând ţesutul înconjurător, părţi pulmonare sau tot plămânul; polichimioterapie, tratament prechirurgical (neoadjuvantă) sau postchirurgical (adjuvantă) şi chimioterapie pre şi post operatorie, radioterapie cu radiaţii ionizante pe volumul tumoral şi screening.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.