Oasele mastodontului descoperit la Peşteana, studiate de geologi clujeni

416

Fragmentele osoase descoperite în vara anului trecut la Peşteana sunt evaluate în această perioadă de o echipă de profesori de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca. Cel mai probabil, săpăturile arheologice vor fi reluate în vară, în acelaşi loc, pentru descoperirea întregului schelet preistoric.

Doi specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au venit la Târgu-Jiu pentru a studia cele trei fragmente de oase de mastodont descoperite în vara anului trecut de către un cioban în perimetrul Carierei Peşteana Sud. „În baza unui parteneriat pe care îl avem cu Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, mai precis cu Facultatea de Biologie şi Geologie, au venit două cadre universitare pentru a lua dimensiunile şi a determina oasele preistorice descoperite întâmplător de către un cetăţean din Peşteana. Noi intenţionăm să le expunem în cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj iar la vară, cu sprijinul celor doi profesori de la universitatea clujeană, să mergem la faţa locului şi să dezvelim întreg scheletul animalului preistoric”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Unul dintre specialiştii care se ocupă de evaluarea fragmentelor osoase este Vlad Codrea, profesor universitar la Departamentul de Geologie al Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca: „Am venit pentru a face măsurători şi pentru a realiza observaţii de morfologie. Ceea ce ştim foarte clar este că avem de-a face cu un mastodont. Acest mastodont are un nume care poate duce la puţină confuzie – se numeşte mamut Borsoni – însă nu este un mamut, este un mastodont în toată regula. Este un specimen tânăr pentru că ultimul molar încă nu era erupt, era în curs de erupţie, iar molarul doi este încă neuzat. Este un mastodont mai degrabă rar pentru România, nu se întâlneşte frecvent; este o descoperire remarcabilă, poate cea mai frumoasă sub aspectul eşantionajului pe care l-am văzut până acum”, a declarat acesta. Profesorul Vlad Codrea a mai declarat că mastodontul pare a fi trăit acum circa trei milioane de ani şi nu este exclus ca odată cu reluarea săpăturilor, la Peşteana să fie descoperit scheletul complet al acestuia.
„Mastodontul acesta a caracterizat Pliocenul, aşadar timpul scurs între 5 milioane de ani şi 2.5 milioane de ani. Ceea ce avem aici mă gândesc că ar putea să fie undeva pe la 3 milioane, 3.5 milioane de ani, judecând după vârsta rocilor care apar la Peşteana. Asta rămâne însă să stabilim în primăvară, când vom merge acolo, pentru că, după părerea mea şi după cele ce mi le-a relatat domnul director, este foarte posibil ca acolo să se găsească o bună parte din schelet iar dacă este aşa atunci ar merita o săpătură extinsă, elaborată, pentru că este o piesă rară pentru România şi nu numai, şi ar putea deveni, recuperată profesional şi preparată tot aşa, emblematică pentru muzeul gorjean, ceea ce ar fi spre binele locului”, a precizat Vlad Codrea.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.