Bărbat, salvat din nămeţi de salvamontiştii gorjeni

415

Salvamontiştii gorjeni au fost, din nou, la înălţime. Ei au intervenit pentru salvarea unui bărbat ce se afla în nămeţi, deplasându-se pe o distanţă de 9 kilometri de drum forestier din Valea Cernei, în condiţii meteorologice deosebit de grele. Acţiunea a durat, în total, 15 ore şi a fost finalizată cu succes.

După un week-end plin de probleme, miercuri , salvamontiştii gorjeni au fost puşi din nou în faţa unui caz deosebit de dificil.
Marţi noaptea ei au fost solicitaţi să intervină pentru a verifica situaţia unui angajat al unei exploatări forestiere din masivul Godeanu, persoană surprinsă în munte de masivele căderi de zăpadă şi de care nu se mai ştia nimic de aproape o săptămână.
Încercările din primele zile ale săptămânii ale colegilor săi de serviciu de a ajunge la exploatare nu au avut sorţi de izbândă, cei 9 kilometri de drum forestier, din valea Cernei către exploatare, fiind acoperiţi cu un strat de zăpadă de peste un metru şi blocaţi de o multitudine de avalanşe.
Miercuri dimineaţa o echipă de şase salvatori montani a plecat către Valea Cernei. “De unde autoturismele de teren nu au mai putut să înainteze, echipaţi pe schiuri de tură şi rachete de zăpadă au început ascensiunea către zona exploatării. Întrucât nu se cunoştea starea persoanei izolate, sau care va fi starea echipei de intervenţie la coborârea din munte, aici a fost amenajat şi un punct intermediar de sprijin în care s-au asigurat condiţii de încălzire, hidratare şi ambulanţa Salvamont încălzită. Zăpada foarte mare, ninsoare continuă, viscol, pericole iminente la traversarea a peste 20 de avalanşe scurse de pe versanţi, traversarea unor zone expuse riscului de producere a avalanşelor au făcut ca drumul de 9 kilometri să fie parcurs în cinci ore, la capătul cărora, satisfacţia salvatorilor a fost maximă, găsindu-l pe cel izolat fără mari probleme medicale. Au urmat apoi patru ore la coborâre, la fel de dificile, la greutăţile întâmpinate la urcare acum intervenind şi deplasarea pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă, la capătul cărora toţi au ajuns cu bine la punctul intermediar şi de aici la maşini”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Acţiunea a durat în total peste 15 ore, perioadă ce a necesitat un efort fizic deosebit şi o încărcătură psihică mare, generată de pericolele reale din teren şi condiţiile meteo.
“Realizarea punctului intermediar de sprijin a fost susţinută de un mare iubitor al muntelui şi un bun prieten al salvamontiştilor gorjeni, domnul Gică Pătraşcu, primarul comunei Ponoarele din judeţul Mehedinţi”, a precizat directorul Salvamont Gorj. Felicitări salvamontiştilor gorjeni şi celor care îi coordonează şi îi susţin în activitate, Consiliul Judeţean Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.