Campanie anti-alcool, în patru localităţi din Gorj

426

Biblioteca Judeţeană “Cristian Tell” va iniţia o campanie de conştientizare a cetăţenilor din comunităţile rurale cu privire la efectele nocive ale alcoolului. Proiectul se numeşte „Bachus, prieten sau duşman?”. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 şi 40 de ani din comunele Albeni, Cruşeţ, Muşeteşti, Roşia de Amaradia, vor fi invitate să participe la sesiuni de informare asupra efectelor nocive ale alcoolului în scopul de a corecta un astfel de comportament. Sesiunile de informare vor fi desfăşurate la Căminul Cultural din respectivele localităţi. De ce s-a ales ca această campanie să e desfăşoare în mediul rural? Pentru că în urma unui sondaj efectuat în cele 4 localităţi, 70% din persoane consumă ocazional băuturi alcoolice şi doar 20% recunosc că beau zilnic.

Acest proiect “Bachus, prieten sau duşman?” vine în ajutorul persoanelor dependente de alcool, informând în legătură cu riscurile la care se pretează persoanele în cauză. “Biblioteca Judeţeană îşi consolidează acest rol în educaţia non formală de aceea ne-am bucurat în momentul în care Fundaţia IREX, cea care a finanţat programul biblionet, a dat posibilitatea bibliotecilor să aplice pentru proiecte care să satisfacă nevoile diverse din comunitate. În acest context, finanţarea este de 18.000 de lei. Prin acest proiect vom desfăşura o campanie de conştientizare a populaţiei din mediul rural cu privire la efectele nocive ale alcoolului”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene “Cristian Tell”. În cadrul campaniei de conştientizare, membri comunităţilor locale implicate în proiect vor fi invitaţi să participe la Sesiuni de Informare desfăşurate la Căminul Cultural din respectivele localităţi, după următorul program: Cruşeţ – 04.11.2012; Roşia de Amaradia – 11.11.2012; Muşeteşti-18.11.2012; Albeni -25.11.2012, între orele 15:00 – 19:00.

Modul de curs
“O altă activitate importantă în cadrul acestui proiect, care va rezulta din promovarea campanie, şi va conduce la realizarea unui modul de curs tocmai pentru a realiza multiplicatori de informare cu privire la efectele nocive ale alcoolului. Şi acest curs va fi asigurat de colegele mele, Diana Lăcătuşu şi Maria Elene Angheluţă, şi se va adresa bibliotecarelor din restul comunităţilor din judeţul Gorj, altele decât cele implicate în acest proiect. Se va adresa instituţiilor de învăţământ. Totul se va face pe baza unui formular la care aceştia vor fi invitaţi să aplice. Consider că, în felul acesta, proiectul nostru va avea sustenabilitatea asigurată, astfel încât să se poată multiplica aceste informaţii cu privire la conştientizarea efectelor nocive ale alcoolului la nivelul întregi comunităţi gorjen”, a mai preciazat Bratu. Partenerii proiectului sunt alături de Fundaţia IREX România, primăriile şi bibliotecile comunale din: Albeni, Cruşeţ, Muşeteşti, Roşia de Amaradia. De asemenea, parteneri sunt şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog; Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”; Asociaţia „Euro-House” Muşeteşti şi Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

De unde a apărut ideea campaniei?
Potrivit iniţiatorilor proiectului, în România mor, anual, peste 17.000 de oameni din cauza consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani). Circa o pătrime din populaţie consumă produse alcoolice o dată pe săptămână, iar 4% în fiecare zi. Ţinând cont de faptul că această problemă este mult mai pregnantă în mediul rural decât în mediul urban, campania va fi focalizată pe câteva comunităţi rurale din judeţ, urmând ca ulterior, modelul de campanie să fie multiplicat şi în alte zone.Judeţul Gorj nu face excepţie de la această situaţie, fiind semnalate tot mai multe cazuri de persoane afectate de consumul de alcool, direct sau indirect. Având în vedere aceste aspecte, Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” Gorj şi-a asuma rolul de factor implicat în educaţia non-formală a membrilor comunităţii, indiferent de vârstă sex, religie, etc. Astfel, a apărut ideea de a demara o campanie de conştientizare a cetăţenilor cu privire la efectele nocive ale alcoolului.

Dependenţa de alcool în mediul rural
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de coordonatoarele proiectului, pe un eşantion de 120 de persoane (17-40 de ani), a rezultat că 70% dintre cei chestionaţi consumă alcool ocazional, 20% – zilnic. Fiecare are motivele sale: 50% anturajul, 30% problemele de familie etc. “Proiectul se adresează persoanelor între 17-40 de ani, din mediul rural, care se confruntă personal cu efectele nocive ale consumului de alcool sau doresc să afle mai multe despre problemă. În urma unei cercetări conduse de Biblioteca Judeţeană Gorj, am descoperit că în comunităţile rurale din judeţ, adicţia este o problemă cu efecte insuficient cunoscute. Împreună cu cele 4 biblioteci locale, propunem ca soluţie o campanie de conştientizare a efectelor nocive ale alcoolului, care va fi elaborată în urma analizei nevoilor locale, îmbunătăţită prin testare locală şi diseminată prin formarea de multiplicatori şi în alte localităţi din judeţ.”
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.