Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată şi la Târgu-Jiu

334

În fiecare an, la data de 13 octombrie se sărbătoreşte „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”. Această zi a fost marcată vineri şi la nivelul judeţului, ocazie cu care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj au prezentat o statistică privind localităţile cu risc de alunecări de teren, inundaţii şi incendii forestiere. Tot vineri, între orele 10:00 – 15:00, la subunităţiile I.S.U. Gorj din Târgu-Jiu, Motru, Turceni, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Tismana şi Hurezani, a fost organizată „Ziua Porţilor Deschise”.

Potrivit unei situaţii întocmite de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, deşi judeţul Gorj a fost în mare măsură ferit de apariţia unor dezastre naturale, numai de la începutul acestui an pe raza judeţului au fost înregistrate cinci cutremure. „Din fericire, judeţul Gorj a fost ferit de evenimente catastrofale; trebuie însă specificat faptul că de la începutul anului au fost înregistrate cinci cutremure cu magnitudinea cuprinsă în 3,6 şi 4,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul localizat în apropierea localităţilor Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti, Muşeteşti, Bumbeşti-Jiu, Baia de Fier şi municipiul Târgu-Jiu. Totodată, zonele de risc din judeţul Gorj unde s-au produs avalanşe sunt oraşele Novaci (în zona montană Rânca), Bumbeşti-Jiu (în zona montană Muntele Vulcan) şi comunele Schela (în zona Muntele Parâng) şi Runcu (în zona Muntele Godeanu)”, a declarat Alin Drăgan, şeful Serviciului de Prevenire din cadrul ISU Gorj.

Zeci de zone cu risc de alunecări de teren, inundaţii sau incendii forestiere
Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, pe raza judeţului nostru există de asemenea zeci de localităţi pe teritoriul cărora se află zone cu risc de alunecări de teren, inundaţii sau incendii forestiere. „Conform Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor judeţului Gorj nr. 851045 din 19.04.2012, riscurile naturale care pot genera dezastre sunt: fenomenele meteorologice periculoase (inundaţiile, furtunile, tornadele, seceta, îngheţul), incendiile de pădure, avalanşele şi fenomenele distructive de origine geologică. În judeţul Gorj sunt 26 de localităţi pe teritoriul cărora se află 15 zone de risc la inundaţii de revărsări de ape şi 55 de zone de risc la inundaţii din scurgeri de torenţi în urma ploilor torenţiale şi topirii zăpezilor. La nivel celor 12 ocoale silvice din judeţ există 70 de zone de risc la incendiile forestiere. De asemenea, în judeţul Gorj există 59 de localităţi pe teritoriul cărora se află 134 de zone cu alunecări de teren”, a precizat şeful Serviciului de Prevenire din cadrul ISU Gorj. Ziua de 13 octombrie a fost desemnată „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” în anul 2009, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.