Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a participat sâmbătă la deschiderea anului universitar 2012-2013 la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. La eveniment au mai luat parte zeci de studenţi, profesori şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene.
Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu şi-a deschis porţile pentru miile de studenţi care au optat anul acesta să urmeze cursurile acestei universităţi. Festivitatea de deschidere a noului an universitar s-a desfăşurat sâmbătă, în amfiteatrul Facultăţii de Inginerie, în prezenţa autorităţilor judeţene, a profesorilor şi a câtorva zeci de studenţi. De asemenea, deşi a ajuns cu o întârziere de mai bine de oră, şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost prezentă la deschiderea anului universitar la UCB. „Suntem la început de drum şi orice început de an este întotdeauna dătător de speranţă. Vă doresc un an mai bun, în care performanţa să fie la ea acasă în această universitate, să urmăriţi cu perseverenţă, să fiţi convinşi că nu există performanţă fără efort”, le-a transmis Ecaterina Andronescu studenţilor Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Ministrul Educaţiei a vorbit în discursul său şi despre profesia de dascăl şi despre recompensele pe care această profesie le aduce cadrelor didactice: „Numai cine nu este dascăl nu ştie că atunci când intri în sala de curs sau în sala de laborator uiţi că şi tu eşti om şi că ai problemele tale. Tu eşti împreună cu cei din bănci şi încerci să transferi ceea ce eu numesc cea mai importantă bogăţie a unui om: ceea ce a acumulat el în munca lui, cu inteligenţa lui. Cred că lucrul acesta este extraordinar şi din acest punct de vedere cred că profesiunea noastră este cea mai generoasă cu putinţă”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Ion Călinoiu şi Claudiu Teodorescu, printre invitaţi
La festivitatea de deschidere a anului universitar au mai fost prezenţi atât prefectul judeţului Gorj, Claudiu Tedorescu, care s-a declarat mândru de faptul că este absolvent al Universităţii „Constantin Brâncuşi”, cât şi preşedintele judeţului Gorj, Ion Călinoiu. „Îi felicit pe cei aproximativ 4 mii de studenţi care au optat pentru Universitatea „Constantin Brâncuşi”, instituţia cea mai importantă din cadrul instituţiilor de învăţământ superior ale judeţului Gorj, cu o însemnătate deosebită la nivelul Olteniei, cu un management deschis către nou; am convingerea că va avea o amprentă pozitivă pe ceea ce înseamnă siguranţa pregătirii viitorului profesional al Gorjului. Este cunoscută preocuparea la nivelul Universităţii „Constantin Brâncuşi” a cadrelor universitare de pregătire la standarde superioare a studenţilor, de adaptare la condiţiile economice din ce în ce mai restrictive. Sunt convins că studenţii, alături de cadrele didactice, au priceperea şi forţa necesară de a ridica prestigiul academic public al Universităţii „Constantin Brâncuşi””, a declarat Ion Călinoiu. Preşedintele Consiliului Judeţean a venit şi cu două propuneri pentru conducerea UCB: „Pentru Consiliul Judeţean, Universitatea „Constantin Brâncuşi” este un partener redutabil. Este cunoscut aportul pe care îl aduce în adaptarea şi implementarea strategiei de dezvoltare a judeţului nostru. Tocmai de aceea, vin cu două propuneri: aceea de a înfiinţa un centru de cercetare prin care punem bazele unui cvorum care să organizeze şcoli anuale ale mediului academic la Gorj, pentru a fi mai aproape de ceea ce înseamnă dezvoltarea societăţii bazate pe cunoaştere. În altă ordine de idei, având în vedere promovarea spiritului antreprenorial, gândim împreună un parteneriat pentru înfiinţarea unei consultanţe ce trebuie să o acordăm întreprinderilor mici şi mijlocii, în care să fie promovată, sprijinită, iniţiativa tinerilor”. Preşedintele Senatului UCB, Adrian Gorun, le-a urat de asemenea bun venit bobocilor şi a precizat că la fiecare dintre facultăţile din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” vor fi organizate astăzi cursuri festive. „Urez succes studenţilor şi dascălilor în noul an universitar. Urez bun venit bobocilor şi îi felicit pentru alegerea făcută. Luni (n.r. astăzi), decanii vor organiza cursurile festive la fiecare componentă şi se intră deja în ceea ce avem deja ca interes comun şi ca ideal al existenţei – să învăţăm pentru a fi”, a declarat Gorun.
Roxana Lupu