Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru reabilitarea Porţii Sărutului

338

Sergiu Nistor, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, a anunţat că anul acesta vor fi alocate fondurile necesare pentru lucrările de întreţinere şi conservare la Poarta Sărutului. De asemenea, acesta a precizat că din bugetul de anul acesta a fost alocată suma de 100.000 de lei pentru întocmirea dosarului pentru înscrierea operelor lui Constantin Brâncuşi pe lista UNESCO.

Prezent sâmbătă la Târgu-Jiu, secretarul de stat Sergiu Nistor s-a întâlnit cu prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Tedorescu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu pentru a discuta despre conservarea şi promovarea operelor lui Constantin Brâncuşi. „Ministerul Culturii este total angajat, pe de o parte, în angajamentele sale tehnice de specialitate pentru conservarea operelor şi buna lor gestiune, precum şi pentru promovarea operelor lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu în lista patrimoniului mondial. Vreau să vă spun că în Ministerul Culturii de astăzi, eu şi ministrul Culturii nu dormim atunci când ne gândim la Brâncuşi şi facem ce putem. Sperăm din tot sufletul ca după decembrie, în anul viitor, să putem face şi mai mult”, a declarat Sergiu Nistor. Acesta a promis că până la sfârşitul acestui an banii necesari pentru lucrările de întreţinere şi conservare la Poarta Sărutului vor ajunge în Gorj. „Vom aloca în chiar programul de anul acesta fondurile necesare pentru lucrările de întreţinere şi conservare la Poarta Sărutului. Sunt acolo nişte probleme şi am plecat de la Bucureşti după ce am discutat de problemele de avizare ale acestor intervenţii şi problemele de finanţare. De asemenea, am alocat 100.000 de lei din bugetul de anul acesta pentru ca să se înceapă dosarul care va fi depus la UNESCO. Vrem ca acest dosar să fie depus în următorii 2, maxim 3 ani”, a precizat secretarul de stat. Vestea că banii necesari reabilitării Porţii Sărutului vor ajunge în Gorj a fost foarte bine primită de reprezentanţii autorităţilor judeţene. „Domnul secretar de stat ne-a dat o veste bună. Faptul că premierul României, alături de ministrul Culturii şi de ceilalţi miniştri din cabinetul Ponta, şi-au manifestat interesul şi au acordat această sumă pentru reabilitarea Porţii Sărutului, care era obligatorie înainte de a intra în iarnă, e un lucru foarte important. Autorităţile locale cred că sunt mulţumite de faptul că în sfârşit, în această toamnă, uşor-uşor, o să avem grijă de ansamblu”, a declarat prefectul Claudiu Teodorescu. „În fiecare an este nevoie de o prevedere bugetară pentru administrarea şi întreţinerea operelor lui Brâncuşi, lucru pe care şi-l însuşeşte iată pentru prima dată în mod deschis un reprezentant al Guvernului şi spune foarte deschis că era nevoie de la început acest lucru. Vom continua la nivelul judeţului Gorj activităţi de maniera aceasta, astfel încât să ne asumăm responsabilităţi şi nu să ne lăudăm. Trebuie să facem atât cât trebuie pentru judeţul nostru ca el să fie binecunoscut”, a spus şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Sergiu Nistor: „Sarcina noastră este să demonstrăm că ceea ce ne-a lăsat Brâncuşi este bine gestionat”
În ceea ce priveşte repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi, Sergiu Nistor a declarat că înainte de a putea vorbi despre acest lucru, trebuie demonstrat faptul ca ceea ce a lăsat Brâncuşi în Târgu-Jiu este bine gestionat şi conservat. „Rămăşiţele pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi sunt în primul rând operele sale. Din punctul de vedere al Ministerului Culturii, grija instituţională se duce către grija către operele sale. Ministrul Mircea Diaconu, când a luat mandatul în vara acestui an, a spus «Doresc ca în România să instalăm un cult al lui Brâncuşi. Atunci când acest cult va fi instalat, atunci când ne vom fi încheiat datoriile faţă de opera lui Brâncuşi, pe care nimeni de la Paris nu o poate îngriji, atunci vom fi demni să discutăm aducerea osemintelor». Eu cred în ceea ce a spus atunci Mircea Diaconu şi ceea ce fac este să lucrez pentru acest lucru. Sarcina mea, sarcina noastră este să demonstrăm că ceea ce ne-a lăsat aici, pe acest teren, Brâncuşi este bine gestionat, este bine conservat. Restul va veni de la sine”, a spus Sergiu Nistor. Potrivit acestuia s-au făcut deja paşi importanţi în ceea ce priveşte promovarea operei lui Brâncuşi în lista patrimoniului mondial. “Am făcut, împreună cu municipalitatea, paşi importanţi în colaborarea cu partea franceză. În martie anul acesta, la ambasada noastră de la Paris, am semnat cu preşedintele ICOMOS Franţa un acord de parteneriat pentru a ajuta prin expertiza de specialitate România să depună acest dosar de candidatură. Mesajul nostru către partea franceză va fi că dorim ca Franţa să se alăture într-un proiect cultural internaţional acestei promovări a operei lui Brâncuşi şi nicidecum nu începem spunând «Noi am venit să recuperăm ceva ce noi dorim desigur dar care aparţine în egală măsură şi Franţei». Acesta este un lucru pe care va trebui să-l tratăm cu tot respectul cuvenit şi cu toată amiciţia pe care s-a bazat în domeniul cultural parteneriatul româno-francez”, a declarat secretarul de stat.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.