Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Medicii de Familie din județul Gorj, autoritățile publice locale din județ prin rețeaua de asistență medicală comunitară și Cabinetele Medicale Școlare, celebrează în februarie 2018 – ”Luna Națională de prevenire a cancerului”.
Scopul campaniei Luna Națională de prevenire a cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.
Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.
Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.
De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se solicită decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să pretindă guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer. Scopul Campaniei este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer”. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.
În România, Campania “Luna Națională de Prevenire a Cancerului” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
M.S.