În această perioadă cei mai mulţi dintre pensionarii gorjeni, abia dacă se descurcă să trăiască decent din pensiile pe care le primesc lunar, după o viaţă de muncă. Însă există şi cealaltă categorie, a celor care au muncit o viaţă la stat iar acum au o bătrâneţe de lux. Din această categorie fac parte, foştii magistraţi gorjeni care încasează lunar pensii în valoare de câte 11.000 de lei.
La nivelul judeţului Gorj există 44 de beneficiari care se bucură de aceste pensii de serviciu, stabilite în baza legii, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor. Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 85% din ultimul salariu, ceea ce îi transformă în “pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia pe parcursul a cel puţin 20 de ani, după cum explică reprezentanţii acestei categorii.
“Există în Gorj 44 de pensionari magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi a judecătorilor. Cea mai mică pensie dintre cele menţionate mai devreme este în jur de 2.400 de lei iar cea mai mare ajunge undeva la 11.000 lei”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Foştii bugetari de lux
La nivel de ţară pensiile de lux, acordate pe legi speciale, ale celor mai favorizaţi 8.000 de foşti bugetari din România costă bugetul public o sumă totală de 583 de milioane de lei pe an (136 de milioane de euro), potrivit datelor publicate de Casa Naţională de Pensii si alte drepturi de Asigurări Sociale de Stat (CNPAS). Este vorba de aproape 8.000 de pensii ale foştilor diplomaţi, aviatori, parlamentari, funcţionari publici parlamentari, magistraţi, funcţionari din instanţe şi de la Curtea de Conturi, pentru care aceştia au contribuit în medie doar în proporţie de 27%, restul de 73% din costuri fiind suportate de la bugetul de stat.
Dintre toate aceste categorii de bugetari, foştii aviatori si foştii magistraţi au cele mai mari pensii medii lunare, acestea fiind de 9.160 de lei (personal aeronautic) şi de 8.403 lei (procurori si judecători). Cea mai mare parte a acestor pensii sunt necontributive şi sunt formate din 2 componente: o pensie plătită de la bugetul public de pensii, pe măsura contribuţiei din viata activă, şi o “subvenţie” suportată de la bugetul de stat ţi care aduce nivelul total al pensiei până la prevederea din legea specială.
Andrada Bărăitaru