De la începutul acestui an şi până în prezent s-au născut peste o mie de bebeluşi în spitalele din judeţul nostru. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au născut 667 de femei. Sute de mame au ales să-şi aducă pe lume copilaşii prin operaţie cezariană. Medicii spun, totuşi, că cea mai sănătoasă rămâne naşterea naturală, cezariana având nenumărate repercusiuni.
Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au născut 1.155 de femei, 261 dintre naşteri fiind prin operaţie cezariană, restul de 894 fiind naturale. În acest an, în primul semestru, au născut 667 de femei, 163 dintre ele optând pentru naşteri prin cezariană. „În primul semestru al acestui an am avut 667 de naşteri, 163 fiind prin cezariană şi 504 naturale. Anul trecut au fost 1.155 în total, din care 261 cezariene şi 894 naturale”, a confirmat Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. La Spitalul Orăşenesc Novaci, în primul semestru al anului 2012, au venit pe lume 61 de bebeluşi, 38 dintre mămici alegând naşterea prin cezariană. „Am avut 61 de naşteri, 38 fiind prin cezariană şi 23 naturale. Este opţiunea mămicilor să nască prin cezariană”, precizează Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.
Teama de durere, motivul pentru a alege cezariana
Medicii specialişti spun că de cele mai multe ori femeile aleg să nască prin cezariană, temându-se de durerile naşterii naturale. „Gravidele au sentimentul că este mai uşor să nască prin cezariană, de aceea aleg să nască prin cezariană”, declară Camelia Khraibani, medic specialist Obstetrică – Ginecologie şi manager al Spitalului Municipal Motru. În pofida temerilor legate de naşterea naturală, medicii o recomandă. „Prima condiţie pusă de gravidă este să scape de dureri şi atunci aleg cezariana. Eu spun că tot ce este natural rămâne natural şi sănătos. Cezariana este cu repercusiuni, care sunt de zece ori mai mari decât la o naştere naturală. Eu, ca specialist, recomand tot ce este natural”, menţionează ginecologul Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Doar naşteri naturale la Motru şi Rovinari
În acest an, la spitalele din Motru şi Rovinari s-a născut doar pe cale naturală. Potrivit medicului Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, „în acest an s-au înregistrat 43 de naşteri, iar în 2011 au fost 101”. La Spitalul Municipal Motru au fost 92 de naşteri, toate naturale. „Deocamdată, la noi se naşte doar pe cale naturală, deoarece avem un singur anestezist, cu jumătate de normă. Dacă apare vreun caz în care se impune operaţia cezariană, trimitem pacienta la Târgu-Jiu”, spune Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru.
Minodora Sucea