Începe Bac-ul

356

IMG_9611Peste 4000 de liceeni gorjeni intră, începând de astăzi, în febra examenului de bacalaureat. În perioada 11 – 13 iunie, absolvenţii claselor a XII-a vor susţine prima probă a bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română. Probele scrise vor debuta pe data de 2 iulie iar primele rezultate vor fi afişate pe 8 iulie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2012 începe astăzi, la ora 12.00, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română (proba A) ce se va desfăşura în intervalul 11 – 13 iunie. La nivelul judeţului Gorj, pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 4312 de candidaţi, examenul fiind organizat în 32 de centre. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi, potrivit Ministerului Educaţiei, pot fi rezolvate în maximum 10-15 minute. Şi în acest an, este strict interzis accesul candidaţilor în sălile de examen cu telefoane mobile sau alte surse de „inspiraţie” (manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.), care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Elevii prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen şi nu vor mai putea susţine examenul de bacalaureat timp de două sesiuni.

Probele scrise încep pe 2 iulie

După proba orală la Limba şi literatura române, absolvenţii claselor a XII-a vor susţine, în perioada 13 – 15 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Evaluarea competenţelor digitale (proba D) se va desfăşura în perioada 15-18 iunie, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) între 25 şi 27 iunie. Atât la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/ limba maternă, cât şi la proba orală de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu, candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, pe baza documentului de identitate. Ca procedură de desfăşurare, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10 – 15 minute. Proba de evaluare a competenţelor digitale, se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal. Candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile de bacalaureat organizate în anii 2010 şi 2011 pot solicita recunoaşterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni.

Cei care nu se prezintă la probele orale nu vor promova Bacalaureatul

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: mediu, avansat şi experimentat. Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep luni, 2 iulie, cu proba de limba şi literatura română. Primele rezultate se vor afişa pe data 8 iulie. Urmează apoi depunerea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe data de 13 iulie.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here