Instituţia Prefectului Judeţul Gorj, alături de Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu au organizat ieri o serie de manifestări dedicate Zilei Europei, Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei Naţiunilor Unite. Acestea au avut loc în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu.
Manifestările au început de la ora 8:30 cu muzică de promenadă cu fanfara “Armonia”, iar la 09:00 s-a ţinut semnalul de trompete, s-au întâmpinat persoanele oficiale şi s-a prezentat onorul. Evenimentul a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României şi al Imnului Uniunii Europene. Alocuţiunile au fost rostite de Liviu Andrei, prefectul de Gorj, care a fost urmat de primarul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Râbu şi de colonelul Marin Bran de la Garnizoana Târgu-Jiu. Prefectul de Gorj a transmis gorjenilor să răzbească „în eforturile de a dezvolta o societate românească prosperă”, dorindu-le pace, sănătate şi prosperitate şi bine-ştiuta urare „Dumnezeu să binecuvânteze România!”
Cârciumaru… o pagină de istorie
Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu, a declarat faptul că deşi face parte din Uniunea Europeană, ţara noastră trebuie să îşi păstreze tradiţiile: „Sărbătorită pe 9 mai în toate ţările Uniunii Europene, Ziua Europei este considerată punctul de pornire al construcţiei europene. Marcarea Zilei Europei are ca scop apropierea cetăţenilor de valorile esenţiale ale uniunii. Este un bun prilej pentru afirmarea tradiţiilor şi valorilor ţării noastre în context european. România este în Uniunea Europeană dar trebuie să îşi păstreze specificul său naţional iar românii trebuie să conştientizeze importanţa rolului pe care îl vor avea în marea familie europeană. Ziua independenţei de stat este unul dintre reperele luminoase ale istoriei noastre naţionale, iar cei care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă pentru obţinerea independenţei de stat merită recunoştinţa veşnică a urmaşilor, a ţării întregi, a poporului român”. De asemenea, edilul a amintit de semnificaţia istorică a zilei de 9 mai: „Sărbătorim totodată victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste şi terminarea celui de-al doilea război mondial în Europa. Indiferent însă de interpretările care se dau evenimentelor istoriei, cei mulţi care îşi dorm somnul cel de veci ca eroi recunoscuţi sau necunoscuţi s-au sacrificat cu sentimentul datoriei împlinite faţă de urmaşi. De aceea le suntem recunoscători şi ne plecăm pios frunţile în semn de respect în faţa lor. Să le fie ţărâna uşoară şi glorie eternă tuturor eroilor neamului românesc. La mulţi ani Românie independentă şi să dea Dumnezeu să ne fie drumul european pe care ni l-am ales calea spre afirmare şi prosperitate pe care ni le dorim cu toţii”.
Moştenirea Gorjului „european”
Prezent la evenimentele de ieri a fost şi Vasile Râbu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Acesta a dorit să amintească eroismul celor care au obţinut independenţa ţării, dar şi rolul României în Uniunea Europeană: “Ca şi cetăţeni ai acestei mari familii, am avut ocazia de a cunoaşte şi a beneficia de valorile fundamentale de pace şi solidaritate care au atras în cele aproape şase decenii de existenţă 27 de ţări şi au pătruns în structura UE. Dacă iniţial, obiectivul central era acela al cooperării paşnice între statele europene, astăzi, primordial este construcţia unei Europe care să respecte libertatea şi identitatea unor popoare ce o alcătuiesc. Principiul unităţii în diversitate ne îndeamnă să ne păstrăm propriile valori, tradiţii şi propria limbă, ne facem să fim în continuare mândri de moştenirea culturală a Gorjului, de folclorul şi obiceiurile populare transmise din generaţie în generaţie. Avem eroi ai neamului de care trebuie să ne amintim de fiecare dată cu mândrie şi respect. Tot astăzi comemorăm Ziua Independenţei neamului românesc, moment crucial în istoria României. Nu trebuie să uităm niciodată jertfa înaintaşilor noştri care, prin sacrificiul lor suprem, au făcut posibilă existenţa şi construirea unei Românii europene. Aduc un sincer omagiu cadrelor militare în rezervă şi în retragere, dar şi veteranilor de război, celor care şi-au adus contribuţia la construirea României moderne. Să nu uităm că gloria eroilor noştri este eternă”. Evenimentele de ieri s-au încheiat prin depunerea de coroane la monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii de către instituţiile deconcentrate, formaţiunile politice judeţene, precum şi de către unităţile din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Izabella Plăstoi