Obștea Plaiurile Dobriței își va alege duminică, 12 noiembrie, noua conducere, adică membrii Consiliului de Administrație și Comisia de Cenzori. Scrutinul nu este, nici de data aceasta, lipsit de nemulțumiri din rândul membrilor obștei, deoarece există suspiciuni că actuala conducere intenționează să-și permanentizeze funcțiile, acoperind creanțele acestei structuri de circa 600.000 de lei acumulate în cele două legislaturi. Se vorbește și de fraudă, deoarece președintele obștei, Ion Călinoiu, nu ar fi de acord cu propunerea unor membrii de a numi și aproba de către Adunarea Generală Ordinară a unei Comisii de Votare, alcătuite din cinci persoane, el a dorit doar o comisie de numărare a voturilor ale căror drepturi sunt limitate, structura neputându-se implica și în organizarea scrutinului. Călinoiu susține, în schimb, că alegerile vor fi corecte, respectând statutul, că nu se face vinovat de creanțele respective care ar fi, de fapt, în sumă de 220.000 de lei, și a subliniat că își mai dorește un mandat, urmând să propună AGO o comisie de votare.
Obștea Plaiurile Dobriței funcționează în comuna Runcu, satul Dobrița, din 2003, având în prezent circa 1100 de membri. Ultimele două mandate au fost câștigate de Ion Călinoiu, ca președinte al Obștei, și de Consiliu de Administrație format din patru persoane, al cincelea fiind președintele. Din CA fac parte, de două mandate, Constantin Petcoiu-administrator cu pădurea, Țeanea Rodica-administrator cu pășunea, Catană Vasile-secretar-contabil și Ion Popeangă-casier. Comisia de Cenzori este formată din alte trei persoane astfel: Dumitru Contoloru, Nistorescu Marina și Constantin Tufan. Activitatea președintelui și a a celor două organisme nu a fost una care să aducă plusuri în administrarea averii Obștei Plaiurile Dobriței, motiv pentru care structura a acumulat, anul trecut, creanțe de 600.000, asta deoarece obștea nu a reușit să încaseze această sumă de la agenții economici care au exploatat masa lemnoasă aparținând membrilor obștei. Deși banii nu au fost recuperați nici în prezent, aceleași opt persoane mai vor un mandat la conducerea Obștei Plaiurile Dobriței, asta deși art.19 din Statutul obștei subliniază că cei care conduc păgubos obștea nu au voie să mai candideze pentru un alt mandat. Respectivii insistă însă pentru menținerea pe posturi de teama că un alt CA îi va trage la răspundere pentru recuperarea creanțelor. Ion Călinoiu, președintele obștei de 11 ani, a declarat la solicitarea Gorjeanul că și creanțele sunt, în prezent, în sumă de 220.000 de lei și privesc un administrator din Maramureș, dat în judecată de obște pentru recuperarea banilor. Călinoiu a subliniat că firma respectivului se află, în procesul câștigat de obște la Curtea de Apel Craiova, în executare silită, banii urmând să fie recuperați. Acesta a subliniat că situația lui nu se încadrează, în opinia sa, în cele precizate de art.19 din Statut, motiv pentru care va mai candida, duminică, pentru un alt mandat.
Se fac donații, în timp ce banii Obștei nu se recuperează
În ciuda faptului că banii membrilor sunt încă la agenții economici datori care s-au folosit de lemnul localnicilor din Dobrița, Obștea face acte de caritate oferind bani, pe bandă, parohiilor și organizând serbări câmpenești fără aprobarea Adunării Generale Ordinare. În 2017, Obștea a întins mesele la Dobrița, în punctul Babele, cu mici și lăutari, la care au participat circa 200 de membri. Asta deși Obștea a realizat 800 de bilete, pe baza cărora participanții puteau consuma mici și bere. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu biletele neacordate ori ce cantități de produse s-au cumpărat, de fapt, nimeni nu știe cât a costat Obștea chermeza respectivă. Anual, acest tip de petreceri se organizează la Babele, deasupra de Cariera Dobrița. Membrii sunt nemulțumiți de lipsa de transparență a conducerii Obștei legat de acest eveniment. “Am realizat această acțiune de socializare anual, deja de cinci ani de zile. Sumele sunt transparente, deoarece s-au aprobat în Adunarea Generală 15.000 de lei atât anul trecut, cât și anul acesta. A fost o masă câmpenească și s-a realizat și o troiță. Reclamațiile nu sunt fondate”, a subliniat Călinoiu.
Vor alegeri corecte!
În ciuda acestor minusuri, actuala echipă de conducere vrea să candideze, duminică, în acreeași formulă, pentru al treilea mandat în fruntea Obștei Plaiurile Dobriței. Planurile ar putea să le fie date peste cap, deoarece un grup de membri cer alegeri corecte, prin numirea unei comisii de votare care să organizeze procesul din 12 noiembrie, în condiții corecte. Mai exact, s-a solicitat deja, în scris, conducerii obștei, să se realizeze două tabele distincte, unul de participare a membrilor la Adunarea Generală Ordinară, completat de Comisia de Cenzori și semnat de cei trei membri ai acestei structuri, și unul de votare, completat de Comisia de Votare și semnat de cei cinci membri ai acestui organism. După predarea tabelului de participare și a buletinelor de vot, conform cu acest tabel, CA-ul și Comisia de Cenzori în funcțiune și candidații la scrutin pot participa la procesul de votare în calitate de observator. Scrutinul, care a avut loc cu 5 ani în urmă, a fost contestat în instanță de doi dintre membrii care au candidat atunci pentru CA.
Se schimbă comisia
Pentru a se evita o situație similară, conducerea actuală a Obștei ar putea să ia în considerare cererile scrise ale membrilor, legat de modalitatea de desfășurare a scrutinului de duminică. Președintele Călinoiu susține că a luat însă în considerare acele cereri, iar comisia de numărare a voturilor va deveni comisie de votare, cum i s-a sugerat. Acesta a menționat însă că este sigur că va avea chiar și așa contracandidați pentru funcție, cu cinci ani în urmă fiind 10 contracandidați, dar că scrutinul propriu-zis nu va avea loc duminica aceasta, ci duminica viitoare, pe 19 noiembrie, asta deoarece prezența membrilor nu va fi la prima întâlnire statutară.
ANAMARIA STOICA
Donație 7500 de lei pentru oalele Spitalului Dobrița
Obștea a oferit, cu doi ani în urmă, Spitalului de Pneumoftiziologie Dobrița o donație în valoare de 7500 de lei, pentru ca personalul de la bucătărie să cumpere oale necesare pregătirii mesei pentru pacienții unității medicale.De asemenea, s-a plătit din banii obștei o expertiză pentru obștea din Runcu, expertiză care nu s-ar fi realizat nici în prezent.