Capii Sănătăţii gorjene s-au reunit la Novaci

305

spital novaciPrefectul Judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, s-a întâlnit joi, 27 octombrie, la Spitalul Orăşenesc Novaci cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, managerii şi directorii medicali ai spitalelor din judeţ şi autorităţile locale care au în subordine aceste unităţi medicale.

La întâlnire nu şi-au trimis reprezentanţi Consiliul Judeţean Gorj şi administraţia locală a municipiului Motru. Întâlnirea de joi a venit ca urmare a reuniunii din data de 29 septembrie 2011, unde s-a hotărât ca astfel de reuniuni să aibă loc în fiecare lună, la câte o unitate spitalicească din judeţ.

Spitalul Orăşenesc Novaci a fost prima unitate spitalicească vizitată în cadrul întâlnirilor organizate la iniţiativa prefectului Liviu Andrei. Timp de trei ore s-au dezbătut probleme importante ale sistemului sanitar gorjean. „Am avut întâlnirea pe care am promis-o şi pe care am programat-o în şedinţa pe care am avut-o la nivelul Instituţiei Prefectului cu reprezentanţii autorităţilor locale unde se află unităţi sanitare cu paturi, precum şi cu directorii medicali şi cu managerii de spital, cu preşedintele CJAS, cu directorul DSP. Au fost dicuţii extrem de importante acolo. Au durat trei ore discuţiile pe fond, după care o oră s-a vizitat spitalul şi am stabilit cam ce probleme are acesta şi ce ar mai putea să se facă. Am rugat consiliile locale unde se află unităţi sanitare cu paturi să îi sprijine”, a spus Liviu Andrei, prefectul Judeţului Gorj.

Se vrea disciplină şi responsabilizare în rândul medicilor

Prefectul Judeţului Gorj a pus accent pe respectarea, de către medici, a jurământului depus, astfel încât la intrarea în gardă toţi pacienţii să beneficieze de tratament corect. De asemenea, toate unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj trebuie să respecte Ordinul Ministerului Sănătăţii 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer. „Este extrem de important ca toţi medicii să respecte prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii şi să nu mai avem cazuri de decese în judeţul Gorj. Dacă un pacient nu poate primi tratament într-un spital, acesta trebuie să fie trimis, la timp, către Spitalul Judeţean sau către altă unitate spitalicească care poate să intervină pentru a salva viaţa pacientului“, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Acesta mai spune că este necesar să se intituie discipla in spitale, ea lipsind la ora actuală: „o chestiune foarte importantă care s-a discutat este aceea a disciplinei şi a responsabilizării, pentru că din punctul nostru de vedere şi al celor care au fost acolo, nu există disciplină în spitale, fiecare făcând cam ce vrea, fiecare medic îşi desfăşoară activitatea cam cum doreşte el. Medicul trebuie responsabilizat să-şi facă treaba aşa cum se cuvine pentru că este plătit din fondurile statului, din banii contribuabilului şi el trebuie să răspundă cerinţelor nu numai în momentul în care primeşte foloasele cuvenite, ci de fiecare dată”.

Presa şi noi invitaţi, la următoarea întâlnire

Următoarea întâlnire de acest gen va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, la Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. Acolo va avea acces şi presa, care este invitată de însuşi prefectul Liviu Andrei. „Următoarea şedinţă va fi cu presa, dar presa va veni înăuntru şi nu se va plimba de colo –colo; va sta şi va asculta cu atenţie şi va înregistra absolut tot”, afirmă Liviu Andrei.

De asemena, la următoarea reuniune vor fi invitaţi şi directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, dar şi preşedintele Colegiului Medicilor din judeşul nostru. „Propunerea a fost ca la şedinţa viitoare, care se va face la Cărbuneşti, să vină şi directorul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj şi preşedintele Colegiului Medicilor. Aceasta va fi o comisie de sănătate la nivelul judeţului Gorj, prin patronatul prefectului, care să discute toate cazurile de malpraxis, toate cazurile de probleme care sunt în spitale”, a menţionat prefectul Liviu Andrei.

Spitalul Novaci, în ochii participanţilor

Participanţii la întâlnirea de joi au fost impresionaţi de unitatea spitalicească vizitată. „Spitalul din Novaci este foarte frumos, bine aranjat. Managerul de acolo este o doamnă abilă. Au aparatură de specialitate, au sală de operaţii foarte perfomantă, au sală de sterilizare foarte performantă. Au nevoie de ceva personal, dar se descurcă destul de bine. Este unul dintre spitalele foarte bine puse la punct. Foarte important pentru noi este că există Rânca acolo şi au nevoie de ortopedie şi traumatologie şi trebuie să performeze pe palierul acesta”, a spus Liviu Andrei, prefectul Judeţului Gorj.

„Spitalul Novaci este unul cochet”, a spus Vasile Stănculete, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru a mărturisit: „Spitalul Novaci este foarte frumos şi utilat. Am văzut acolo lucruri care mi-au plăcut”.

Întâlnirea organizată de prefect, un beneficiu pentru sistemul sanitar gorjean

Managerul Spitalului Orăşenesc Novaci, Eufimia Dumitrescu, consideră benefice întâlnirile între managerii, directorii medicali şi autorităţile locale. „Iniţiativa domnului Prefect este deosebit de benefică pentru noi, managerii unităţilor spitaliceşti şi creează o competiţie între noi. Mă bucur că prima întâlnire în teritoriu a avut loc la Novaci“.

Marius Boeriu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a precizat că astfel de întâlniri sunt benefice pentru managerii de spitale, dar şi pentru autorităţile publice care au în subordine unităţile spitaliceşti. „Aceste întâlniri sunt foarte utile, pentru că fiecare participant poate învăţa din experienţa celorlalţi. De asemenea, se poate realiza o prognoză a politicii sanitare pe o perioadă scurtă şi medie“.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here