3.300 de gorjeni au cerut pensionarea în primele şapte luni ale anului

562

De la începutul acestui an şi până la 1 august, peste 3.000 de persoane din judeţul Gorj au depus cereri noi de înscriere la pensie.

Conform evidenţei Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, în perioada 1 ianuarie-31 iulie 2017, instituţia a înregistrat un număr de 3.300 cereri noi de înscriere la pensie, fiind soluţionate şi puse în plată un număr de 3.055, cu un grad de realizare 92,25%.

Timpul mediu de soluţionare a cererilor de înscrieri noi la pensie realizat a fost de 39 de zile în condiţiile în care termenul legal de soluţionare este de 45 de zile.

Cauzele care au condus la nerealizarea procentului de 100% au fost: solicitarea de lămuriri suplimentare în ceea ce priveşte documentele care stau la baza deschiderii drepturilor de pensii(acordarea indemnizaţiei de însoţitor, recunoaşterea activităţilor privind încadrarea în grupe superioare de muncă, adeverinţe privind timpul util, etc.); aplicaţia informatică nu acoperă întotdeauna speţele întâlnite în practică.

Soluţionări şi pentru sute de recalculări
“În această perioadă, pe lângă activităţile curente, instituţia noastră a trebuit să soluţioneze 430 cereri recalculare conform Legii nr. 155/2016 şi 1.615 dosare conform Legii nr. 192/2015. Facem precizarea că cererile depuse pe Legea nr. 155/2016 au fost soluţionate şi puse în plată cu excepţia a 12 cazuri ce au fost comunicate la CNPP Bucureşti în vederea creărIi algoritmului de calcul pentru astfel de speţe. Din cele 1.615 cereri aferente Legii nr. 192/2015 au fost soluţionate doar 250 de dosare, deoarece ne confruntăm cu o lipsă acută de personal în comparaţie cu volumul mare de muncă. Munca suplimentară, repetată, prestată de către salariaţii instituţiei pentru realizarea obiectivelor stabilite nu de puţine ori a condus la o uzură psihică a acestora şi implicit la apariţia unor erori umane”, a declarat Ioana Talău, directorul executiv al CJP Gorj. Toate cererile soluţionate au fost puse în plată în termenul legal, instituţia judeţeană neînregistrând restanţe în acest sens, nefiind înregistrate situaţii de neplată a drepturilor de asigurări sociale şi alte prestaţii (pensii, indemnizaţii, ajutoare de deces,  etc.),  fundamentarea necesarului  de credite fiind corespunzătoare  şi acoperitoare din punct de vedere financiar, prin sprijinul acordat de către forul ierarhic, CNPP Bucureşti. În ceea ce priveşte cererea de recalculare, aceasta presupune depunerea unor documente sau adeverinţe care nu se regăsesc la dosarul de pensie şi care, prin natura lor juridică, pot duce la modificarea punctajului şi a cuantumului pensiei. Potrivit articolului 107 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia, iar pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii. La recalcularea veniturilor lunare pentru pensionarii din judeţul nostru, stabilirea şi plata sumelor rezultate, se face în prima zi a lunii următoare în care a fost înregistrată solicitarea pensionarului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here