Mii de fermieri gorjeni, deja verificaţi de echipele APIA Gorj

587

Peste 2.500 de fermieri din judeţul Gorj au fost deja verificaţi de către echipele Centrului Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) , verificările în teren urmând a se finaliza în perioada următoare.

În conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a ajutoarelor tranzitorii care se aplică în agricultură, până la 1 octombrie, inspectorii APIA Gorj efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren. Eşantionul de control conţine un număr de 3.044 de dosare selectate pentru verificarea normelor de eco-condiţionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafaţă şi în sectorul zootehnic, atât clasic, cât şi prin teledetecţie, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică 235 fermieri + 202 fermieri din cei selectaţi la teledetecţie; pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţiei – 2.797 fermieri.

Riscă pierderea subvenţiilor!
“Stadiul realizării controalelor pe teren este următorul: total fermieri verificaţi din eşantionul de control clasic – 235; număr de parcele verificate clasic – 2.976; fermieri verificaţi clasic din eşantionul de eco-condiţionalitate – 102; număr de parcele verificate pe eco-condiţionalitate – 946; număr fermieri verificaţi prin teledetecţie – 1.990; număr de parcele verificate – 16.502; număr fermieri verificaţi în sector zootehnic – 48; număr fermieri verificaţi pe SMR 6 – 8; 9 şi 11 – 13 – 73; număr fermieri verificaţi pe SMR 10 – 105”, se arată în raportul prezentat ieri de conducerea APIA Gorj, în cadrul şedinţei lunare de Colegiu Prefectural.
Nerespectarea condiţiilor şi cerinţelor prevăzute pentru fiecare schemă de sprijin financiar, constatată cu ocazia controlului la faţa locului, se soldează cu penalităţi care pot reprezenta reducerea cuantumului plăţilor sau excluderi de la plată.
Scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare, măsurile de dezvoltare rurală şi eco-condiţionalitatea. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafaţă şi aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.
Obligaţiile fermierilor selectaţi la control sunt următoarele: să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei; să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului; să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.
Controlul se poate face şi în lipsa fermierului, dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru.
Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi, de asemenea, pentru controlul cerinţelor de eco-condiţionalitate. În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.